top of page
  • Writer's pictureCabinet de Fericire

5 practici pentru o comunicare armonioasă în cuplu

Updated: Jun 22, 2023


comunicare în cuplu

O bună comunicare în cuplu este garanția supraviețuirii unei relații, fie că este vorba de căsnicie sau doar de o relație de lungă durată. Pentru multe cupluri, a învăța cum să împărtășești sentimentele și să rezolvi conflictele în mod diplomatic necesită mult efort și deseori deprinderea unor noi obiceiuri. Aceste cinci tipuri de exerciții pe care vi le propun au rolul de a vă ajuta să treceți ușor peste eventualele impedimente și dificultăți de comunicare survenite, creând o comunicare bazată pe încredere, respect și apropiere.


1) Ascultă!


Multe din exercițiile recomandate în cursul unei terapii de cuplu au în vedere activarea acelor calități care îi fac pe parteneri să fie empatici și buni ascultători. Atunci când fiecare dintre parteneri este mult mai atent la ceea ce partenerul său dorește și comunică, nu doar conversația devine mai ușoară, dar și înțelegerea partenerului este mult mai bună. În cursul acestei comunicări, partenerul trebuie să fie deschis mesajului transmis de cealaltă parte, pentru a înțelege modul specific în care cealaltă parte gândește și care este perspectiva. Indiferent de subiectul care este abordat, este important ca dragostea și răbdarea să predomine în cursul aceste etape de ascultare activă. A înțelege cum partenerul tău simte, în loc de a te limita la a reacționa la ceea ce partenerul tău spune este un efort necesar pentru o comunicare în cuplu eficientă. Tot ce trebuie să faci este să te concentrezi și să asculți. Concluziile și reacțiile lasă-le pe mai târziu!


2) Împărtășește-ți liber emoțiile


Multe dintre conflicte pot fi evitate atunci când partenerii își comunică deschis unul altuia emoțiile. Atunci când afirmi, ‘Nu, acest lucru nu îmi place’ nu înseamnă că îl jignești pe partenerul tău, ci doar că îți asumi o anumită alegere, iar această alegere îți aparține, este parte din ceea ce ești tu ca persoană. Atunci când este imposibil să discuți despre ceea ce simți fără a provoca un conflict cu partenerul, problemele și diferențele sunt dificil de reconciliat. Posibilitatea de a-ți împărtăși direct sentimentele în mod deschis fără a exista un risc de conflict construiește un climat de încredere.


3) Învață să fii aproape de partenerul tău


Oamenii se schimbă în timp în moduri neașteptate și surprinzătoare. În special atunci când ești într-o relație de lungă durată, observi aceste schimbări, dar uneori acestea pot fi percepute ca o amenințare. În lipsa unei comunicări deschise și constante între parteneri, care să pună accent pe nevoile și schimbările prin care trece o persoană, schimbările sunt proiectate ca amenințări și duc la conflicte uneori ireconciliabile. De aceea, este important să ții legătura în permanență cu partenerul tău și să îi spui deschis ce dorești să schimbi, ce te nemulțumește profesional și personal, și cum intenționezi să remediezi această situație. Uneori, pot fi găsite soluții împreună, iar sprijinul partenerului într-o perioadă de schimbare este foarte important.


4) Folosește un limbaj pozitiv


Cele mai multe exerciții practicate în cursul terapiei de cuplu implică încurajarea dialogului dintre parteneri și abordarea unor situații complicate fără conflicte și atacuri personale. Folosirea unui limbaj pozitiv, care evită folosirea termenilor negativi și agresivi este considerată una din modalitățile cele mai eficiente de a crea un dialog emoțional adecvat. Nu e ușor să îți ascunzi nemulțumirile atunci când treci printr-o situație dificilă, dar folosirea unui ton și comunicări pozitive poate evita escaladarea tensiunilor. De exemplu, în loc să începi o diatribă împotriva partenerului, poți începe dialogul simplu: Te ascult! Sunt deschis(ă) să înțeleg despre ce este vorba! Evitarea unei atitudini critice și a unui ton negativ poate deseori salva o relație. Găsirea unei soluții împreună sau încrederea acordată partenerului că el sau ea pot pur și simplu înțelege despre ce este vorba sunt detalii importante care consolidează o relație.


5) Fă o călătorie împreună!


Menținerea unei relații necesită foarte multă muncă. De aceea, este important pentru tine și partenerul tău să luați o pauză și să vă relaxați din când în când. O rutină zilnică și ancorarea în aceeași realitate sunt factori care duc la oboseală și plictiseală într-o relație. Călătoria, atât în stadiul de organizare, cât și atunci când se întâmplă, este o provocare enormă! Amândoi, vă puteți testa limitele și explora împreună o nouă lume, construind amintiri și descoperind noi elemente care vă leagă. De asemenea, sunt create noi oportunități de comunicare. Nu degeaba se spune, ‘cuplurile care călătoresc împreună, rămân împreună!’.

Concluzie


Acum știi ce te poate ajuta să îți menții sau să-ți dezvolți o bună comunicare în cuplu. Aceste exerciții de comunicare oferă nenumărate posibilități pentru a te apropia de partenerul tău, a-l/o cunoaște și înțelege mai bine.

Practicarea lor permanentă vă ajută pe amândoi să vă cunoașteți, dar și să testați limitele relației și ale personalității fiecăruia.

Cu care exercițiu vrei să începi?

Ce a funcționat mai bine pentru tine?


Sunt curioasă care este experiența voastră! Comentariile și sugestiile sunt binevenite!

bottom of page