top of page
Writer's pictureIulia Blănaru-Maier

Când să mergi la terapie de cuplu?

Updated: Jun 22, 2023


terapie de cuplu

Când să mergi la terapie de cuplu? Cu siguranță nu atunci când ați înaintat divorțul.

Încearcă să privești relația de cuplu ca pe o casă. Când este proaspăt construită este aproape fără de cusur.  Ne place mirosul de nou, o descoperim încetul cu încetul și vedem că totul funcționează perfect. Cu timpul însă apar probleme, încep să scâțâie ușile, se strică instalația sanitară, apare câte o fisură în perete sau chiar se mai sparge câte un geam. Dar confruntăm aceste probleme în timp util și le rezolvăm înainte ca ele să producă alte pagube. N-am auzit încă pe nimeni care să apeleze la instalator sau la zugrav abia atunci când li s-a dărâmat complet casa. Întorcându-ne la relația de cuplu, psihologii au același sfat: rezolvă problemele minore înainte ca ele să se înmulțească și să erodeze tot ce ați construit împreună. Cu cât mergeți mai repede la consiliere de cuplu, cu atât mai ușor va fi să păstrați și să împrospătați relația de iubire.


Iată câteva fisuri care ar trebui să-ți atragă atenția:


1. Nu reușiți să comunicați eficient

După o conversație pe o temă dificilă se întâmplă să realizezi că nu ați ajuns la nicio soluție? Mai mult chiar, că te simți și mai neînțeles? Acest gen de interacțiuni te vor conduce (dacă n-au făcut-o deja) spre stări anxioase și depresive și vei ajunge să-ți dorești să le eviți pe cât de mult posibil. Ironic este faptul că te vei implica cel puțin la fel de mult în certurile conjugale.


2. Nu te înțelegi cu familia partenerului

De multe ori, sărbătorile aduc stări de anxietate persoanelor care nu-și doresc să socializeze cu familia de proveniență a partenerului pentru că se simt atacate/ignorate de către aceasta. Faptul că soțul/soția ta nu vede această tensiune și insistă că nu există nicio problemă la mijloc nu face decât să alimenteze furia, pentru ca în cele din urmă să se ajungă tot la … ceartă.


3. Îți privești partenerul cu dispreț

Te gândești de multe ori că Ea stă toată ziua acasă și cu toate astea mereu este dezordine/mizerie sau că Pe el nu-l duce capul, probabil e un idiot ? Îți batjocorești partenerul în minte sau , mai rău, verbalizezi toate aceste gânduri? Situația este chiar mai gravă atunci când faci lucrurile astea de față cu copiii.


4. Copiii voștri pretind că nu există certuri chiar și atunci când ele au loc

Asta înseamnă că s-au obișnuit atât de mult cu atmosfera conflictuală încât o consideră normală, firească. Ce trebuie să rețineți este că această expunere la un climat nefavorabil îi va predispune spre același stil de relaționare atunci când vor fi puși în situații similare.


5. Nu te mai simți atras de partener

Chiar dacă partenerul tău arată ca atunci când l-ai cunoscut, nu mai simți nicio atracție fizică față de el și nu mai simți nicio dorință de a-l atinge atunci când este în preajma ta. Te gândești că este vorba despre vârstă, schimbări hormonale sau că ar putea fi toate acele resentimente ce-ți dau senzația de nod în stomac. Este vorba, cel mai probabil, de ultima variantă.


6. Strategiile voastre de parenting nu corespund

Și nu în sensul în care vă lăudați reciproc pentru inițiativele pe care le aveți ci în discuții de genul De ce trebuie eu să fiu mereu paărintele dur? sau Dacă procedezi în felul ăsta copilul va ajunge exact ca tine și familia ta.


7. Copiii sunt singura voastră temă de discuție

Chiar și atunci când se întâmplă să rămâneți singuri acasă sau să ieșiți în oraș singuri, nu mai reușiți să găsiți teme interesante de discuție. Nu te mai interesează cum îi merge lui la serviciu și nici ce discuții are ea cu prietenele ei.  De fapt, a devenit atât de greu să te prefaci că ești interesat de astfel de lucruri încât preferi să discuți despre școala sau grădinița copilului.


8. Nu te interesează părerea partenerului tău

Ca răspuns la majoritatea lucrurilor pe care le spune partenerul nu faci altceva decât să-ți dai ochii peste cap, să ataci sau pur și simplu să ignori ce are de spus.  Consideri că părerile tale sunt mai bune, mai inteligente și mai logice și nu iei în considerare, aproape niciodată, părerea celuilalt.


9. Habar n-ai ce gândește partenerul tău

S-a ajuns în punctul în care partenerul nu mai simte nevoia să împărtășească cu tine stările și gândurile sale iar întrebările tale rămân fără răspuns. Te întrebi chiar dacă partenerul tău mai are vreun fel de sentimente sau s-a transformat într-o statuie de piatră.


10. Îți iubești partenerul dar ceva lipsește

Nu urăști nimic la partenerul tău dar cu toate astea nu-l mai simți aproape, nu mai simți că sunteți conectați. Preferi să împărtășești cu prietenii lucrurile pe care obișnuiai să i le spui prima dată lui. Începi să te gândești tot mai des la foști parteneri. Conștientizezi că ai un partener bun dar nu mai reușești să și simți asta.


Dacă rezonezi cu ce ai citit până acum înseamnă că ar fi bine să iei în calcul consilierea de cuplu. Iar dacă aceste situații îți sunt străine, nu uita că pornind de la o relație bună e mai ușor de ajuns la una perfectă. Casele pot primi mereu o imbunătățire sau o redecorare iar lucrul ăsta nu face decât să sporească confortul celor care trăiesc în ea.

Te aștept în Cabinet de Fericire!

Comments


bottom of page