Este firesc să ne simțim neliniștiți din când în când, mai ales că viața implică atât perioade calme, cât și perioade stresante. Cu toate acestea, persoanele cu tulburare de anxietate generalizată se confruntă cu o îngrijorare extremă ce poate interfera cu somnul, fiind, în general, însoțită de simptome ce pot include oboseală, tremurături, dureri de cap sau grețuri. Anxietatea și îngrijorarea excesivă pot fi dificil de controlat și pot interfera cu activitățile zilnice. Anxietatea generalizată poate cuprinde simptome asemănătoare cu cele ale atacurilor de panică, ale tulburării obsesiv-compulsive, dar și a altor tipuri de anxietate.
Anxietatea generalizată este o afecțiune cronică și provoacă îngrijorări și tensiuni severe, fără motive reale. Această tulburare implică anticiparea problemelor financiare, de sănătate, în familie sau la locul de muncă. Gândurile la aceste lucruri pot provoca anxietate, iar persoanele cu această tulburare nu își pot sista preocupările, chiar dacă își dau seama că starea lor este nejustificată.
Viața unei persoane cu anxietate generalizată poate reprezenta o provocare pe termen lung. În multe cazuri afecțiunea poate să apară asociată cu alte tipuri de anxietate sau cu tulburări de dispoziție. În marea majoritate a cazurilor, psihoterapia poate atenua această tulburare, singură sau combinată cu tratament medicamentos. În cazul în care considerați că puteți suferi de anxietate generalizată, nu ezitați să mă contactați pentru a stabili o întâlnire.
Care sunt simptomele anxietății generalizate?
Anxietatea generalizată este o condiție care se dezvoltă treptat și poate să apară în orice moment al vieții, dar cel mai frecvent în copilărie și la persoanele de vârstă mijlocie. Se consideră că o persoană poate fi diagnosticată cu tulburare de anxietate generalizată dacă simptomatologia este prezentă de minim șase luni. Starea de îngrijorare exagerată este nefondată și este mult mai severă decât anxietatea pe care majoritatea persoanelor o experimentează la un moment dat în viață.
Simptomele anxietății generalizate includ:
- Imposibilitatea persoanei afectate de a-și controla îngrijorarea excesivă, chiar dacă este conștientă că aceasta este prezentă fără un motiv exact.
- Tulburări de somn caracterizate prin imposibilitate de a adormi sau de a menține somnul;
- Senzație de tensiune musculară;
- Persistența sentimentului că ceva rău se va întâmpla, în unele cazuri chiar cutremure, incendii, accidente rutiere sau diferite calamități;
- Îngrijorări excesive cu privire la venituri, starea de sănătate, relația cu cei apropiați sau la locul de muncă, chiar dacă nu există motive.
De asemenea, persoanele cu anxietate generalizată nu se pot relaxa, sunt ușor iritabile și au probleme de concentrare. Alte simptome ce pot însoți anxietatea sunt reprezentate de oboseală, dureri de cap, dificultăți de înghițire, asemănătoare cu un nod în gât, tremurături, transpirații, grețuri, tulburări de respirație, bufeuri și nevoie constantă de a merge la toaletă.
La copii și adolescenți anxietatea generalizată se asociază cu calitatea performanței școlare sau cu evenimentele sportive în care sunt implicați. În plus, îngrijorările acestora pot include punctualitatea, conformitatea și perfecționismul. Copiii cu anxietate generalizată se pot confrunta frecvent cu lipsa încrederii în sine.
Care sunt cauzele anxietății generalizate?
Tulburările de anxietate sunt complexe și rezultă din diferite combinații de factori genetici, comportamentali, de dezvoltare etc. Multe cercetări afirmă că amigdala este cauza anxietății generalizate. Această structură reprezintă centrul fricii și poate semnala dacă există o amenințare. Se pare că amintirile emoționale stocate în partea centrală a amigdalei pot juca un rol în tulburările ce implică temeri excesive, precum fobiile, în timp ce alte diferite părți pot fi implicate în formele de anxietate.
Studiile efectuate pe gemeni și familii au sugerat că genele joacă un rol foarte important în originea tulburărilor de anxietate. Copilăria și supraprotecția parentală au fost asociate cu dezvoltarea ulterioară a tulburării de anxietate generalizată, dar nu au fost identificați factorii de mediu specifici sau predictivi ai anxietății.
Femeile sunt diagnosticate cu tulburare de anxietate generalizată mult mai des decât bărbații, iar următorii factori pot crește riscul de apariție al acestei condiții:
- Personalitatea – dacă sunteți o persoană timidă sau cu un temperament negativist, acest lucru poate să crească șansele de apariție a anxietății generalizate;
- Genetica – tulburarea de anxietate generalizată poate să apară frecvent la membrii unei familii;
- Experiențele anterioare – persoanele cu tulburare de anxietate generalizată pot avea în istoric anumite experiențe semnificative ce le-au marcat. Anumite întâmplări traumatizante din timpul copilăriei sau diferite afecțiuni medicale pot crește riscul. De asemenea, asocierea cu alte tulburări de sănătate mintală poate reprezenta un factor de risc.
Complicațiile anxietății generalizate
Este puțin probabil ca îngrijorările provocate de tulburarea de anxietate generalizată să se rezolve de la sine, pe cont propriu. Dacă această tulburare este lăsată netratată, există șanse foarte mari ca aceasta să se agraveze de-a lungul timpului. Dacă tulburarea de anxietate generalizată persistă și se agravează, pot să apară afecțiuni digestive sau intestinale, cum ar fi sindromul de intestin iritabil sau ulcerul gastric. În cazuri severe, anxietatea generalizată poate să fie însoțită de alte patologii psihice, precum fobiile, tulburarea obsesiv compulsivă, gânduri suicidale sau abuzuri de substanțe, acestea putând provoca alte complicații grave.
Anticiparea tulburării de anxietate generalizată nu este posibilă în toate cazurile, iar anumite măsuri recomandate de specialiști pot reduce impactul simptomelor. Dacă simptomele prezentate în acest articol vă sunt cunoscute, nu ezitați să vă prezentați la un cabinet psihologic sau să mă contactați pentru a solicita ajutor profesional.
Surse:
Comments