top of page
  • Writer's pictureCabinet de Fericire

Ce urmează după infidelitate?

Updated: Jun 22, 2023


infidelitate

Să descoperi că partenerul tău te-a înșelat este traumatizant. Indiferent dacă ai descoperit că a avut o aventură emoțională, on-line sau fizică, a fost implicat într-un comportament sexual compulsiv sau a mințit că a fost cu cineva despre care pretinde că este „doar un prieten”, este posibil să ai o succesiune de reacții normale:

Șoc și devastare: tot ceea ce credeai că știi despre partenerul tău și relația ta intima este acum pus sub semnul întrebării. "Cine ești? Credeam că te cunosc! Cum aș fi putut să nu știu? Ce voi face acum? Cum aș putea să te mai iubesc sau să mai am încredere în tine vreodată?" Sentimentul tău de a putea avea încredere, instinctele și simțul realității au fost toate răsturnate. Lucrurile pot părea ireale și s-ar putea să te trezești plângând, simțindu-te deprimat sau anxios și chiar panicat, chiar în incapabilitatea de a mânca și a dormi. Știind că aceste reacții sunt normale, că această fază nu va dura și că vei supraviețui, speranța te poate ajuta să treci peste aceste zile. Această fază poate dura săptămâni sau chiar luni și poate fi declanșată din nou dacă afli noi informații ce pun la îndoială fidelitatea partenerului tău.


Furie: Pierderea relației și/sau a vieții așa cum o știai provoacă în mod natural furie și adesea dorința de răzbunare. Probabil că vei avea în gând următoarele: „Aș putea să te ruinez, să le spun tuturor ce știu, să te fac de rușine și să te fac să plătești pentru felul în care m-ai rănit”. Este posibil să ai gânduri similare sau mai intense legate de răzbunarea față de partenerii infideli, precum și față de oricine altcineva care știa despre ce face partenerul tău, însă l-a protejat în tăcere. Rezistența impulsului de a acționa pe baza acestor sentimente poate fi o provocare, dar persoana rănită rareori găsește răzbunarea satisfăcătoare în măsura în care și-a imaginat. În plus, adesea regretă că și-a „pârât” partenerul la prieteni și membri ai familiei, care apoi judecă sau își retrag sprijinul față de tine și față de partenerul tău, exact atunci când ai cea mai mare nevoie. În mod firesc, va exista o dorință de a afla mai multe detalii, iar unele detalii generale pot fi utile, cum ar fi să știi de când și de cât timp face aceste lucruri. Mai multe însă, nu te ajută la nimic.


Tristețe și dificultate de a te concentra pe nevoile tale: După ce reacția mai intensă de furie începe să scadă, tristețea și chiar stările depresive îi pot lua locul. Este firesc să simți tristețe când apare o pierdere de orice fel, iar realitatea este că relația ta, așa cum ai crezut că este, s-a încheiat. Există, de asemenea, „pierderea inocenței” atunci când îți dai seama că lucrurile nu erau așa cum păreau și că persoana pe care credeai că o cunoști nu este exact cine crezi tu. Odată ce o trădare este descoperită, ambii parteneri și relația lor sunt schimbate pentru totdeauna. Sentimentul tău de a putea avea încredere în tine este, de asemenea, zdruncinat. Deoarece sentimentele tale sunt „pretutindeni”, cum ar fi dorința de a pune capăt relației într-un moment și disperată să o salvezi în următoarea, este greu să știi cum să mergi mai departe. Și această etapă va trece, deși mai lent decât etapele inițiale de șoc și furie.


Vindecare și Renaștere. În locul durerii, înfrângerii și devastării vine renașterea ta și a relației voastre, dacă amândoi ați ales să reparați legătura voastră și să mergeți mai departe împreună. Pentru partenerul ce a fost înșelat, înțelegerea modului în care a ajuns să fie într-o relație toxică de trădare îl va ajuta să dezvolte o mai mare compasiune de sine și un sentiment de a putea avea încredere că poate fi din nou sănătos și întreg. Dacă amândoi lucrează la recuperarea și creșterea individuală, puteți crea o relație nouă, sănătoasă și cu adevărat intimă. Vindecarea și renașterea cuplului au loc atunci când fiecare dintre parteneri se angajează într-un program ghidat de recuperare individuală și relațională. Fără ajutorul unui profesionist, șansele cuplurilor de a se repara complet și de a merge mai departe împreună sunt reduse semnificativ.

Este normal ca elementele fiecărei etape să reapară atunci când un partener trădat se simte devastat. Aceasta apare de obicei în mod neașteptat, cum ar fi vizionarea unei scene de sex dintr-un film ori ascultarea unei melodii la radio. Pentru recăpătarea încrederii, chiar și cu ajutor profesional și fără un nou act de infidelitate, durează de obicei cel puțin un an, trecând printr-un ciclu complet de sărbători, zile de naștere și anotimpuri, deoarece partenerii trădați marchează în mod natural timpul ca „înainte să știu” și „după ce am aflat”. Am știut” îl folosesc odată ce au descoperit că au fost înșelați.


Psihoterapia reprezintă o metodă de recuperare dupa infidelitate, atât pentru cuplu, cât și individual pentru fiecare partener. Dacă vă luptați cu infidelitatea (sau cu urmările ei) și aveți nevoie de sfatul unui specialist, nu ezitați să mă contactați.


bottom of page