Atunci când două persoane se căsătoresc, ambele doresc o căsnicie lungă și fericită. Nimeni nu intră într-o căsătorie care este evident sortită eșecului. Cu toate acestea, potrivit studiilor, mai mult de 20% dintre căsătorii se încheie cu un divorț în decurs de cinci ani, iar 48% dintre căsătorii se destramă după 20 de ani.
Sfârșitul unei căsnicii duce, de obicei, la un val puternic de emoții, inclusiv mânie, durere, anxietate și frică. Uneori, chiar și persoanele care se consideră pregătite pentru acest pas se pot confrunta cu ele. Un astfel de răspuns este normal, iar intensitatea acestor sentimente va scădea. Cu toate acestea, un psihoterapeut poate ajuta o persoană să facă față mult mai ușor unui divorț.
Emoțiile negative provocate de stresul indus de divorț pot interfera cu capacitatea de a realiza activitățile zilnice. Tot ce trebuie să faceți este să fiți dispuși sa vă reveniți. Recunoașterea și tratarea stresului reprezintă un aspect important al unei vieți productive și sănătoase. În funcție de modul în care procesați ceea ce se întâmplă, fericirea dumneavoastră poate reveni sau emoțiile pot scăpa de sub control. Dacă ați divorțat, nu așteptați ca sentimentele negative să vă doboare și să vă afecteze în mod negativ.
De ce sunt atât de dureroase divorțurile?
Chiar și atunci când o relație nu mai funcționează, despărțirea poate fi extrem de dureroasă deoarece reprezintă pierderea nu numai a parteneriatului, dar și a viselor și angajamentelor pe care le-ați împărtășit cândva. Relațiile romantice încep cu o notă de entuziasm și speranță pentru viitor, iar când acestea eșuează apare o profundă dezamăgire. Divorțul lansează persoanele implicate pe teritorii neexplorate. Totul se întrerupe, de la rutină și responsabilități până la relația cu familia și prietenii.
O astfel de destrămare aduce și incertitudine cu privire la viitor. De exemplu, pot sa apară diferite întrebări despre cum va fi viața fără partener, dacă va mai exista altcineva și dacă singurătatea este o soluție. De asemenea, atunci când există și unul sau mai mulți copii, stresul este mult mai pronunțat. Drama prin care trec copiii este destul de mare, iar, de foarte multe ori este necesară intervenția unui psiholog pentru a-i ajuta.
Cum se poate trece peste?
Despărțirea nu trebuie privită ca pe o luptă sau ca pe un lucru rău. Din moment ce este inevitabilă înseamnă că au existat anumite probleme ce nu s-au putut rezolva pe altă cale. Divorțul prin acordul ambilor parteneri este o alternativă mult mai bună decât procedurile din sala de judecată. De asemenea, cercetările au relatat că divorțurile prin înțelegere au fost mai benefice pentru satisfacția emoțională, relațiile sociale ulterioare dintre soți și nevoile copiilor.
Recunoașterea și acceptarea sentimentelor – este normal ca tristețea, dezamăgirea, confuzia și frustrarea să existe. Acceptarea existenței acestor sentimente ajută la diminuarea lor în timp.
Oferirea unei pauze – este indicat ca pentru o perioadă de timp să existe o pauză de la activitățile stresante și obositoare. Din cauza faptului că producția la locul de muncă poate să scadă și stresul să crească, obținerea unui concediu reprezintă o idee bună.
Comunicarea – împărtășirea sentimentelor cu prietenii sau familia reprezintă o metodă prin care se poate trece mai ușor prin această perioadă. De asemenea, există grupuri aflate în situații similare cu care se poate discuta. Izolarea poate ridica nivelul de stres, poate reduce concentrarea și poate împiedica munca, relațiile și sănătatea. Nu ezitați să îmi cereți ajutorul.
Îngrijirea emoțională și fizică – a fi bun cu propria persoana reprezintă un pas important în depășirea unui divorț. Relaxarea fizica și psihica, alături de o alimentație echilibrata pot fi de ajutor. Este indicată păstrarea unei rutine obișnuite, fără luarea unor decizii majore sau efectuarea unor schimbări drastice. De asemenea, alcoolul, drogurile și țigările nu reprezintă modalități eficiente de depășire a divorțului, ele ducând doar la mai multe probleme.
Evitarea conflictelor – dacă discuțiile cu cealaltă persoană implicată în divorț incep să se transforme intr-o luptă, acestea ar trebui oprite sau reluate cu calm. Dacă nu se poate, mai bine nu mai au loc.
Explorarea propriilor interese – poate căsătoria a implicat renunțarea la anumite activități plăcute. Reluarea unor hobby-uri sau prietenii poate reprezenta un ajutor în diminuarea stresului indus de divorț.
Gândirea pozitivă – chiar dacă poate să pară ușor de zis, dar greu de făcut, privirea cu optimism către viitor ajută extrem de mult. Găsirea unor noi activități care să vă înveselească este foarte utilă.
Divorțul poate fi o experiență traumatizantă pentru copii, dar cercetările sugerează că aceștia își revin în termen de doi ani. Divorțul părinților trebuie comunicat și explicat copiilor, deoarece schimbarea bruscă poate fi dură pentru ei. De asemenea, copiii trebuie ascultați. Ignorarea din partea părinților agravează situația.
Copiilor le este mult mai bine atunci cand mențin contactul strâns cu ambii părinți. Pe de altă parte, studiile au demonstrat că atunci când părinții nu divorțează, iar în familie există conflicte mari, copiii suferă mult mai tare decât în urma unui divorț. Conflictele trebuie plasate la distanță de copii, acestea putând produce probleme psihologice și sociale. Acestora nu trebuie să li se discute negativ despre celălalt părinte și nu trebuie folosiți ca spioni sau mesageri care iau parte la conflict!
Concluzii
Trecerea printr-un divorț poate fi foarte dificilă și poate face ca lumea să pară a fi dată peste cap. Există anumite lucruri care pot fi făcute pentru a trece mai ușor peste divorț. Pășirea într-un cabinet de psihologie poate fi extrem de utilă, atât pentru adulți, cât și pentru copiii ai căror părinți divorțează. Psihologul poate ajuta, de asemenea, la conștientizarea factorilor care au dus la destrămarea căsniciei, pentru a evita repetarea oricăror modele negative în relația următoare.
Comentarios