top of page
  • Writer's pictureCabinet de Fericire

Depresia. Ce este și cum scăpăm de ea

Updated: Jun 22, 2023


depresia

Ce este depresia?

Este normal ca o persoană să simtă sentimente de tristețe ca răspuns la evenimentele neplăcute din viață, precum schimbările majore, dezamăgirile, stresul sau decesul unor persoane dragi. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, aceste sentimente se rezolvă de la sine, pe măsura ce timpul trece și intervine obișnuința. Depresia este mai mult decât atât, caracterizându-se prin tristețe excesivă, pierderea interesului pentru lucrurile anterior plăcute și motivație scăzută, toate acestea putând să afecteze sarcinile zilnice.


Depresia este o condiție relativ comună, estimându-se că aproximativ una din trei persoane va experimenta un episod depresiv la un moment dat în viață. Marea majoritate a cazurilor sunt ușoare, dar trebuie știut că aproximativ o persoană din zece va avea un episod depresiv moderat sau sever.

Chiar dacă vă simțiți fără putere și speranță și vi se pare că depresia nu poate fi învinsă, acest lucru este eronat. Depresia poate fi depășită, iar lupta împotriva ei dă roade de cele mai multe ori. Adesea, psihologul este persoana care oferă cele mai bune soluții.


Cum se manifestă și care sunt cauzele?


Depresia este o condiție care are urmări atât pe plan fizic, cât și psihic. Astfel, depresia include următoarele manifestări:

- Tristețe exagerată și dezamăgire;

- Învinovățire pentru toate lucrurile rele din jur;

- Gandire negativistă;

- Dificultăți în rezolvarea problemelor și în luarea unor decizii;

- Pierderea interesului pentru activități anterior plăcute;

- Dorința de a primi o pedeapsă;

- Izolare;

- Tulburări de alimentație și pierdere sau creștere în greutate;

- Pierderea interesului pentru sex;

- Tulburări de somn și senzație de epuizare.


Cauzele exacte ale depresiei nu sunt pe deplin cunoscute. Totuși, este clar că factorii genetici sunt importanți în multe cazuri de depresie. Aceasta pare să se desfășoare frecvent în familii, aproximativ 30% din predispoziția la depresie datorându-se influențelor genetice.

Evenimentele stresante din viață joacă un rol cheie în debutul sau reinstalarea depresiei. Conflictele avute cu persoanele din jur pot avea efecte asupra bunăstării noastre, la fel ca și alți factori de stres sociali și de mediu, cum ar fi dificultățile financiare, pensionarea, șomajul, nașterea, singurătatea sau decesul unei persoane iubite.

Caracterul unei persoane este, de asemenea, un factor extrem de important în dezvoltarea depresiei. Când oamenii sunt deprimați au, de obicei, o viziune foarte negativă asupra lor și asupra lumii. Ei nu apreciază lucrurile bune, iar lucrurile rele îi copleșesc. Unii oameni au tendința de a vedea lucrurile în acest fel chiar și atunci când nu au depresie. Cu alte cuvinte, aceștia au o personalitate depresivă.

Alte cauze posibile ale depresiei ce nu trebuie neglijate sunt reprezentate de boli și consum de medicamente și substanțe. Boala Parkinson, hepatita, diabetul, afecțiunile tiroidei, medicamentele pentru bolile de inimă, alcoolul și drogurile reprezintă doar câteva exemple.


Ce este de făcut?


Unul dintre cele mai importante lucruri ce pot fi făcute pentru a trece peste depresie constă în dezvoltarea unui sprijin social puternic. Psihologul, prietenii și familia sunt persoanele care pot ajuta extrem de mult în depășirea depresiei. Totuși, cel mai mult ajutor îl puteți primi de la propria persoana.


Îndeplinirea unor obiective

Urmarea unui program zilnic și setarea unor obiective sunt metode foarte bune de ajutor. O persoana cu depresie poate simți că nu realizează absolut nimic bun. Acest lucru este fals, iar dovada constă în îndeplinirea obiectivelor dorite. Se începe de la un obiectiv mic, iar pe măsură ce încrederea revine se va ajunge la ceva măreț.

Renunțarea la responsabilitățile zilnice nu este o soluție. Acestea mențin un stil de viață care ajută la contracararea depresiei. Atunci când sunt îndeplinite, pot produce sentimente de împlinire și satisfacție.


Practicarea exercițiilor fizice

Exercițiile fizice îmbunătățesc producția de endorfine din organism. Acestea au beneficii extraordinare pentru persoanele cu depresie, stimulând creierul să gândească în mod pozitiv. Nu este nevoie ca activitatea fizică să fie exagerată, chiar și mersul pe jos sau urcatul scărilor putând fi de folos. Ieșitul la alergat cu prietenii reprezintă o soluție prin care socializarea poate fi inclusă.


Adoptarea unei diete sănătoase

Trebuie știut că nu există o dietă magică în lupta contra depresiei. Totuși, alimentația reprezintă un lucru important, mai ales în cazul în care depresia provoacă hrănirea în exces. Controlul consumului alimentar poate face o persoană să se simtă mai bine. De asemenea, există anumite dovezi care sugerează că acizii grași omega-3, vitamina B6, magneziul și acidul folic ajută la diminuarea depresiei. Consumul de dulciuri, cofeină și alcool trebuie evitat, deoarece duce la agravarea schimbărilor de dispoziție.


Urmarea unui program optim de somn

Somnul și odihna sunt extrem de importante, dar depresia le afectează de multe ori. Cu toate acestea, schimbarea stilului de viață ar putea fi de ajutor. Mersul la culcare și trezitul la aceeași oră în fiecare zi sunt componente ale unui program de somn optim. Se recomanda ca somnul să dureze aproximativ 8 ore. Salteaua și pernele trebuie să fie confortabile, iar obiectele care ar putea distrage o persoană de la un somn odihnitor trebuie eliminate din cameră. În unele cazuri, muzica de relaxare poate ajuta la adormire.


Realizarea unor lucruri noi și distractive

Atunci când depresia se instaleaza, duce adesea la izolare. A face ceva nou și distractiv este o soluție și poate implica vizitarea unui muzeu, efectuarea unei plimbări prin parc, mersul la cinema sau chiar realizarea unor cursuri, precum cele de gătit, dans sau limbi străine. Atunci când se încearcă lucruri noi, în creier au loc schimbari chimice, iar nivelul de dopamină crește. Dopamina este o substanță asociată cu plăcerea și învățarea.


Relaxarea

Exercițiile de respirație, masajul, cititul, yoga și meditația reprezintă activități foarte bune ce ajuta la relaxare. Evitarea factorilor de stres și adoptarea acestor activități reprezintă metode prin care simptomele depresiei pot fi diminuate. Dovada constă în creșterea nivelurilor de dopamină și endorfine ale organismului.


Mersul la psiholog

Atunci când simpla schimbare a stilului de viață nu are efectele dorite, psihoterapeutul poate ajuta. Adesea, terapia cognitiv-comportamentală este utilizată pentru a face față depresiei. Uneori, pentru maximizarea efectelor terapia poate fi asociată cu medicamente.


Concluzii


Depresia este o condiție neplăcută ce afectează persoana și activitățile desfășurate de aceasta, dar și relațiile cu cei din jur. Totuși, trebuie știut că depresia poate fi depășită cu dorință și cu ajutor din partea celor apropiați. Există numeroase metode prin care depresia poate fi combătută, iar mersul la psiholog este una dintre cele mai eficiente. Pentru a primi ajutor specializat și cele mai bune sfaturi, nu ezitați să mă contactați. Sunați-mă pentru a stabili o întâlnire.

Comments


bottom of page