top of page
Writer's pictureIulia Blănaru-Maier

Importanța terapiei de cuplu

Updated: Jun 22, 2023


importanța terapiei de cuplu

Cu toții cunoaștem faptul că relațiile romantice pot fi destul de dificile. Ca și mașinăriile, relațiile de cuplu necesită o întreținere regulată pentru a le menține la cote optime. În cazul în care se ivește o problemă în cuplu, aceasta trebuie rezolvată cât mai rapid pentru a evita complicațiile ulterioare pe care aceasta le poate aduce. Adesea, bunăstarea dintr-o relație poate fi menținută de către parteneri, dar, uneori, în ciuda celor mai mari eforturi, trebuie să apelăm la sfatul unui profesionist.


Hotărârea de a intra în cabinetul unui psiholog pentru o terapie de cuplu reprezintă un pas foarte important. Acest lucru presupune recunoașterea faptului că lucrurile nu sunt perfecte în relația respectivă. Este foarte interesant de observat faptul că pentru a repara anumite obiecte ce s-au stricat acționăm extrem de rapid, dar când vine vorba de a acționa pentru bunăstarea relației de cuplu, adesea evităm sau întârziem în luarea măsurilor necesare.


Din nefericire, multe cupluri încearcă terapia de cuplu atunci când situația devine mult prea gravă. Cercetările arată că, în medie, unui cuplu este nefericit timp de 6 ani înainte de a căuta ajutor la un psiholog. Atunci când legătura emoțională dintre parteneri a fost puternic slăbită și există un nivel ridicat de resentimente din cauza conflictelor nerezolvate din trecut, relația este destul de dificil de reparat. Din aceste motive, recomand terapia de cuplu încă de la începutul problemelor. Contactați-mă pentru a putea stabili o primă întâlnire în care vom discuta detaliile despre relația dumneavoastră și problemele care vă apasă.


Conceptele greșite despre terapia de cuplu afirmă că aceasta este destinată doar problemelor foarte grave dintr-o relație. De asemenea, se consideră, în mod eronat, că terapia de cuplu reprezintă ultimul efort înainte de a lua decizia de a pune capăt relației. Foarte multe persoane au cunoscut beneficiile reale ale terapiei de cuplu în tratarea unor game extrem de largi de probleme relaționale. Conform statisticilor, satisfacția cuplurilor dupa urmarea unei astfel de terapii este foarte ridicată.

În terapia de cuplu, un psihoterapeut ajută cele două persoane implicate în relație să își formeze o perspectivă reală asupra relației lor.


Terapia este adaptată individual în funcție de problemele existente în fiecare cuplu și vizează următoarele aspecte:

- Concentrarea pe problema respectivă (dificultăți sexuale, dependențe, gelozie etc);

- Tratarea relației în sine, dar și a fiecărui partener în mod separat;

- Oferirea de soluții orientate pe schimbare;

- Stabilirea clară a obiectivelor de tratament.


Psihoterapeutul va ajuta cuplul să înțeleagă problemele existente și care este rolul fiecăruia în acestea. De asemenea, un alt aspect important al terapiei de cuplu implică schimbările de comportament necesare îmbunătățirii relației. Comunicarea este un factor esențial în rezolvarea problemelor cu partenerul.

Cele mai frecvente probleme care sunt aduse în discuție sunt legate de bani, părinți, sex, infidelitate, distanță, loc de muncă, legi, tulburări de sănătate, infertilitate, jocuri de noroc sau consum de alcool și droguri.


Terapia de cuplu este benefică pentru orice fel de relație, indiferent de orientarea sexuală, rasă, vârstă, stare civilă sau stare materială. De exemplu, terapia poate ajuta un cuplu tânăr să facă pasul spre căsătorie sau poate face ca două persoane care sunt împreună de peste 25 de ani să își recâștige sentimentul de dragoste din relație. Terapia de cuplu poate rezolva multe probleme actuale, pentru a preveni exacerbarea lor, dar poate oferi și o reîmprospătare pentru un cuplu fericit care se confruntă cu o perioadă dificilă sau stresantă.


Rezultatele pozitive apar cu ușurință atunci când ambii parteneri sunt cooperanți și au dorința de a învăța abilitățile de baza pentru menținerea fericirii de cuplu. De asemenea, o caracteristică importantă în terapia de cuplu constă în abilitatea de a nu mai vedea partenerul ca pe un adversar, ci mai degrabă ca pe un membru al echipei, care lucrează pentru a îmbunătăți relația. Empatia reprezintă o altă parte esențială în terapia de cuplu, fiecare persoană trebuind să aibă compasiune pentru sentimentele de vulnerabilitate ale celuilalt.


Voința fiecarui partener este extrem de importantă în rezolvarea problemelor de cuplu. Problemele se vor rezolva daca există deschidere din partea ambilor parteneri și dacă aceștia își doresc cu adevărat schimbarea. Cuplul trebuie să fie dispus să își schimbe comportamentul astfel încât relația să se îndrepte pe drumul cel bun.


Cuplurile pășesc deseori în cabinetul psihologului atunci când se întâmplă următoarele lucruri:


- Încrederea a fost pierdută – reprezintă un motiv extrem de frecvent și poate fi cauzat de infidelitate, minciuni sau înșelăciuni financiare. Refacerea încrederii în partener este adesea de ajutor.

- Apar frecvent conflicte – conflictele repetate, nu neapărat de intensitate crescută, sunt extrem de ineficiente în relația de cuplu. Unul din parteneri poate trece printr-o perioadă stresantă, iar înțelegerea din partea celuilalt nu îl mulțumește. Comunicarea și empatia sunt absolut necesare.

- Comunicarea este deficitară – în unele cazuri nu există o problemă anume, ci unul dintre parteneri se simte înțeles greșit sau ignorat. De asemenea, uneori există anumite lucruri ce se doresc a fi, dar nu au fost spuse. Unul dintre cele mai evidente și benefice rezultate ale terapiei de cuplu constă în îmbunătățirea comunicării. Psihoterapeutul poate adesea să ajute la depășirea temerii de a discuta cu partenerul.

- Apar evenimente nedorite – multe cupluri se despart după pierderea unui copil, după o boală sau după pierderea locului de muncă. De cele mai multe ori, aceste cupluri nu au apelat la sfatul unui profesionist. Studiile au demonstrat că terapia de cuplu a ajutat la menținerea unei legături puternice între parteneri și a ajutat la trecerea peste greutățile apărute.

- Atracția sexuală s-a diminuat – dupa trecerea anilor, în multe cupluri dispare atracția de la început. Rutina zilnică poate fi un factor care a dus la acest lucru. Discuția despre problemele și nevoile sexuale este extrem de importantă. Reluarea activității sexuale poate fi de un real ajutor.


Trebuie reținut că discuția cu un psiholog poate rezolva marea majoritate a problemelor de cuplu. Din acest motiv, dacă relația dumneavoastră de cuplu este afectată de una dintre problemele prezentate sau de orice altă problemă, îmi puteți face o vizită la cabinet.


Importanța terapiei de cuplu.

Comentarios


bottom of page