top of page
  • Writer's pictureCabinet de Fericire

Luptă cu furia!



Furia este o emoție normală și chiar sănătoasă, cu condiția să fie gestionată într-un mod corect. Furia necontrolată poate avea impact negativ atât asupra sănătății personale, cât și asupra relațiilor cu persoanele dragi din jur. De asemenea, episoadele necontrolate de furie pot duce la probleme la locul de muncă sau în căsnicie și afectează calitatea generală a vieții.


Cu alte cuvinte, furia este o stare emoțională care variază în intensitate, de la o iritație ușoară până la furie intensă. Ca și alte emoții puternice, furia este însoțită de schimbări fiziologice și biologice ale organismului. Astfel, o persoană care se enervează poate avea modificări ale ritmului cardiac, ale tensiunii arteriale, dar și ale nivelurilor hormonale.


Cum se manifestă?


Furia poate fi cauzată atât de factori externi, cât și de factori interni. De exemplu, furia poate fi provocată de un eveniment stresant sau de îngrijorarea cu privire la problemele personale. Și amintirea unor evenimente neplăcute poate provoca, de asemenea, sentimente de furie.

Problemele de control ale furiei se pot manifesta astfel:

- Lipsa controlului asupra emoțiilor;

- Sentimente de vinovăție cu privire la furie;

- Gândirea sau realizarea unor gesturi ce implică violența fizică sau verbală;

- Prezența certurilor frecvente cu persoanele din jur;

- Senzația frecventă de nemulțumire;

- Tulburări de somn;

- Dureri de cap;

- Tahicardie și hipertensiune arterială;

- Consum crescut al unor anumite substanțe (tutun, alcool, chiar droguri).


Modul instinctiv și natural prin care oamenii își exprimă furia este agresivitatea. Furia este un răspuns natural, adaptabil la amenințări, care ne permite să luptăm atunci când suntem atacați. O anumită cantitate de furie, prin urmare, este necesara pentru a supraviețui. Cu toate acestea, nu putem fi furioși pe fiecare persoană sau situație care ne irită sau ne enervează.


Oamenii folosesc o varietate de procese conștiente și inconștiente pentru a face față furiei. Cele trei abordări principale sunt exprimarea, suprimarea și calmarea. Exprimarea sentimentelor într-o manieră asertivă, nu agresivă, este cea mai bună variantă. Pentru a face acest lucru, trebuie să învățați cum să clarificați și să vă îndepliniți nevoile, fără a provoca neplăceri altora. Acest lucru implică respectul față de propria persoană, dar și față de ceilalți.


Furia poate fi suprimată și apoi convertită sau redirecționată. Scopul este de a inhiba furia și de a o transforma într-un comportament mai constructiv. Cu toate acestea, dacă suprimați și țineți în dumneavoastră furia, aceasta poate produce hipertensiune arterială, tahicardie și chiar depresie.

Furia neexprimată poate provoca diferite probleme, conducând la un comportament pasiv-agresiv, cinic și ostil. Un astfel de comportament poate afecta multe relații de succes.


Liniștirea personală prin luarea unor măsuri de control al furiei poate ajuta extrem de mult. Dacă însă încercările de a gestiona furia nu dau roade, un psiholog reprezintă persoana care vă poate ajuta în mod eficient.


Ce este de făcut?

Controlul furiei poate fi ușor de realizat, în cele mai multe cazuri. Reducerea furiei poate fi făcută prin urmarea unor sfaturi simple.


Gândiți-vă înainte de a vorbi

În momentele tensionate, este foarte ușor să spuneți cuvinte ce pot fi regretate mai târziu. Gândurile trebuie adunate câteva momente înainte de a spune ceva. De asemenea, permiteți persoanelor implicate în situație să facă același lucru.


Exprimați-vă sentimentele doar când sunteți calm

De îndată ce mintea devine limpede, exprimați-vă furia în mod asertiv, fără a provoca confruntări. Preocupările și nevoile trebuie exprimate clar și direct, dar fără a provoca neplăceri celorlalți.


Practicați exerciții fizice

Activitatea fizică poate ajuta la reducerea stresului ce produce furie. Dacă simțiți că furia dumneavoastră crește în intensitate, mergeți la o plimbare sau la alergat. De asemenea, pentru reducerea furiei pot fi făcute orice alte activități fizice.


Luați pauze

Oferirea de pauze scurte pe timpul zilei este ideală, mai ales în situațiile stresante. Câteva momente calme pot fi de bun augur, liniștindu-vă și ajutându-vă să va pregătiți psihic pentru evenimentele viitoare.


Identificați posibilele soluții

În loc să vă concentrați asupra situației care a provocat furia și să căutați vinovați, mai bine rezolvați problema. De exemplu, dacă partenerul întârzie mereu la cină, nu are rost să vă certați. Programați mai târziu mesele de seară sau mâncați separat când nu este posibil. Mânia nu rezolvă nimic și poate complica situațiile.


Iertați

Iertarea este un instrument puternic. Dacă permiteți furiei și altor sentimente negative cu privire la o persoană să elimine sentimentele pozitive, este posibil ca starea dumneavoastră să se agraveze. Cu toate acestea, dacă nu puteți ierta o persoană care a dus la producerea furiei, învățați din situație, astfel încât relația să se consolideze.


Utilizați glumele pentru a reduce tensiunea

Umorul poate ajuta la difuzarea tensiunii. Glumele pot fi folosite pentru a vă confrunta cu ceea ce vă supără sau vă enervează. Atenție insă, sarcasmul trebuie evitat, deoarece poate răni sentimentele altor persoane și poate înrăutăți situația.


Relaxați-vă

Atunci când o discuție se aprinde sau când situațiile devin tensionate, practicarea unor tehnici de relaxare poate fi de un real folos. Practicarea unor exerciții de respirație sau imaginarea unei scene plăcute reprezintă doar câteva metode. De asemenea, puteți asculta muzică, puteți scrie într-un jurnal sau puteți face yoga.


Căutați ajutor

Controlarea mâniei poate deveni uneori o adevărată provocare. Căutați ajutor ori de câte ori nu puteți depăși singuri o situație. Furia nu trebuie să rămână necontrolată, deoarece vă poate determina să faceți lucruri pe care să le regretați. Ajutorul poate veni prin intermediul familiei, prietenilor sau chiar al credinței. Și în această situație, psihologul reprezintă o persoană care vă poate ajuta în mod profesionist.


Concluzii


Orice persoană se poate simți furioasă la un moment dat în viață. Există numeroși factori ce pot produce furia, dar important este controlul acesteia. Descoperirea factorilor declanșatori, evitarea lor, dar și învățarea unor metode de control a furiei atunci când apare reprezintă metode ce pot apăra nivelul de fericire și pot menține stabile relațiile cu celelalte persoane.

bottom of page