top of page
  • Writer's pictureIulia Blănaru-Maier

Nașterea prin hipnoza



Trebuie sa retinem ca hipnoza este o stare de relaxare mentala si fizica profunda, ce permite persoanei hipnotizate sa se concentreze intens pe un gand sau sentiment, reusind sa blocheze orice distragere venita din afara. Cei care sustin aceasta tehnica sustin ca in aceasta stare mintea este mai deschisa la sugestii care schimba convingerile si comportamentul persoanei hipnotizate (Swencionis, Rendell, Dolce, Massry, Mongan, 2012).


Atunci cand o gravida se pregateste pentru nasterea sub hipnoza aceste sugestii facute de hipnoterapeut sau de partener cu scopul de a inlocui frica si anticiparea durerii cu anticiparea unei nasteri calme si blande cu trupul lor, asigurandu-le confortul necesar. De exemplu, o femeie in travaliu care foloseste hipnoza, se poate concentra asupra sunetului propriei respiratii profunde, intrand in transa hipnotica sau vizualizandu-si bebelusul strabatand canalul nasterii spre prima lui respiratie in aceasta lume. In cadrul programelor de pregatire a nasterii sub hipnoza gravidele si partenerii lor sunt invatati un nou vocabular pentru a descrie experienta travaliului si nasterii pentru a reusi sa elimine asocierea traditionala a nasterii cu durerea (Swencionis et.al., 2012).


Sustinatorii nasterii prin hipnoza dau suficient de multe explicatii in privinta modului in care hipniza functioneaza in timpul nasterii. O teorie sustine ca atunci cand femeia simte teama in timpul nasterii, corpul ei elibereaza hormonii stresului care declanseaza in organism un raspuns de tip “lupta sau fugi”. Aceasta reactie face ca musculatura sa se contracte, ceea ce interfereaza cu procesul nasterii (Melender, 2002). Antrenand mintea prin hipnoza sa se astepte ca nasterea sa decurga bland, in siguranta, hipnoterapeutii spun ca femeile pot evita intrarea in starea de “lupta sau fugi”, permitand astfel ca nasterea sa decurga lin. Sustinatorii metodei mai spun ca femeile care nasc cu ajutorul hipnozei raspund atat de bine la sugestiile hipnotice incat corpul lor elibereaza hormonii relaxarii, cum sunt serotonina si endorfina, chiar in timpul nasterii, ceea ce face ca musculatura femeii sa se relaxeze iar aceasta sa simt mai putina durere ori sa nu mai simta durere deloc. Swencionis si colaboratorii sai au concluzionat in urma studiului realizat in 2012 ca femeile care au urmat cursurile prenatale HypnoBirthing au suferit mai putine interventii medicale la nastere.


Desi inca mai sunt necesare studii amanuntite in ceea ce priveste nasterea cu ajutorul hipnozei, studiile efectuate pana acum au aratat ca mamele care au folosit hipnoza in timpul nasterii au avut nevoie de mult mai putina medicatie pentru ameliorarea durerilor si au perceput durerea mai putin intens (Swencionis et.al., 2012). Hipnoza este deci o optiune valabila in cazul femeilor care nu doresc analgezice clasice, mai ales ca, spre deosebire de medicamente, hipnoza nu are efecte secundare ori reactii adverse si nu prezinta riscuri nici pentru sanatatea mamei, nici a bebelusului.

bottom of page