top of page
  • Writer's pictureIulia Blănaru-Maier

Primele simptome ale depresiei

Updated: Jun 22, 2023


simptome ale depresiei

Depresia a început să fie numită, pe bună dreptate, boala secolului. Se pare că mult mai mulți oameni sunt afectați de depresie comparativ cu orice altă afecțiune și cu toate astea rata apariției sale este greu de estimat deoarece foarte mulți dintre cei afectați nu ajung să fie niciodată diagnosticați. Multe persoane, deși se confruntă cu simptome ale depresiei ani întregi, refuză sau nici nu iau în calcul ajutorul de specialitate. Suntem obișnuiți să ne “spălăm rufele în familie” și credem că aceste stări sunt normale și vor dispărea de la sine.

Ei bine, adevărul este altul… depresia nu este doar o stare trecătoare și nu “trece” de la o zi la alta. Dimpotrivă, se cronicizează și pune stăpânire pe tot mai multe aspecte ale vieții noastre.

Dacă unele dintre simptomele de mai jos îți sunt cunoscute, nu mai amâna. Sună-mă și programează o întâlnire!

  1. Sentimente de neajutorare și neputință. Ai o perspectivă sumbră asupra viitorului – nimic nu se va îmbunătăți și nu poți face nimic pentru a schimba situația în care ești.

  2. Pierderea interesului în activitățile zilnice. Nu te mai interesează niciun hobby, nicio distracție, nu mai ai chef de activități sociale sau de sex. Ți-ai pierdut abilitatea de a simți bucurie și plăcere în activitățile pe care altădată le iubeai.

  3. Schimbări ale apetitului sau variații ale greutății. Ai pierdut sau ai luat mult în greutate în ultima lună – mai mult de 5% din greutatea ta inițială.

  4. Schimbări ale programului de somn. Fie vorbim de insomnie (mai ales treziri la ore foarte matinale), fie de hipersomnie – ambele extreme pot reprezenta simptome ale unei depresii.

  5. Nervozitate sau iritabilitate. Te simți agitat, neliniștit sau chiar violent. Nivelul tău de toleranță este extrem de scăzut, te înfurii repede și oricine/orice te scote din sărite.

  6. Pierderea energiei. Te simți obosit, lent, stors de puteri. Iți simți corpul greu și chiar și cele mai simple activități ți se par extenuante.

  7. Stimă de sine scăzută. Ai sentimente puternice de vină și consideri că nu ești bun de nimic. Te critici excesiv pentru orice, inclusiv pentru greșeli pe care nu le-ai făcut.

  8. Reacții nesăbuite. Te angajezi în tot felul de comportamente de risc cum ar fi consumul de substanțe, jocurile de noroc, sporturi periculoase sau șofatul imprudent.

  9. Probleme de concentrare. Te confrunți cu probleme atunci când ești nevoit să te concentrezi asupra unui lucru/sarcini, atunci când trebuie să iei o decizie sau atunci când trebuie să-ți amintești diferite amănunte.

  10. Dureri sau disconfort inexplicabil. Începi să resimți diferite neplăceri fizice cum ar fi durerile de cap, de spate, musculare sau probleme gastrice.

Nu mai amâna vizita la psiholog. Amintește-ți că sunt aici pentru tine!

bottom of page