top of page
Writer's pictureCabinet de Fericire

Semnele unui atac de panică

Updated: Sep 17


semnele unui atac de panică

Termenul de atac de panică se folosește uneori cu mult prea multă ușurință, mule persoane declarând că au avut un atac de panică atunci când de fapt au fost doar emoționațe sau au traversat o perioadă stresantă. Atacurile de panică sunt însă mult mai acute și reprezintă un episod subit de teroare intensă ce cauzează insclusiv reacții fizice.


O frică uriasă apare ca din senin

Atacurile de panică apar fără niciun avertisment și declanșează o stare de groază cumplită. Sunt mult mai intense decât stările de nervozitate, anxietate sau neliniște. Conform Asociației Americane de Psihologie, acest val de trăiri ce pune stăpânire pe individ este intens și apare fără un motiv evident, cu toate că este de multe ori asociat cu senzația de a fi închis într-un spațiu îngust. Dacă atacurile de panică cunt recurente ele pot conduce la dezvoltarea unei tulburări de panică.


Simți că-ți pierzi mințile

Datorită apariției bruște și a intensității ridicate, coroborate cu simptomele fizice ce pot apărea în același timp, nu e neobișnuit ca indivizii care trec printr-un atac de pancă să aibă senzația că vor înebuni.


Bătăile inimii sunt tot mai rapide

Atunci când ai un atac de panică organismul tău se comportă ca și cum s-ar afla în fața unui pericol fizic iminent, ajungând în doar câteva minute într-o stare de disconfort sever. O cantitate masivă de semnale nervoase ajung în amigdală, zona din creier responsabilă pentru reacțiile de tipul fugi sau luptă, cauzând simptome fizice precum accelerarea bătăilor inimii – ceea ce te-ar putea face să crezi că suferi un atac de cord.


Te temi pentru viața ta

Frica ce pune stăpânire pe tine în acele momente poate conduce la sentimentul că ai pierdut total controlul și chiar că îți este pusă în pericol viața. În realitate, organismul tău este invadat de o cantitate mare de adrenalină datorită presupusului pericol fizic pe care-l percepe. Așadar, el se pregătește să facă tot ceea ce este necesar pentru a se proteja, indiferent că este vorba de a împinge/lovi sau de a fugi.


Simți că nu mai ai aer

În timpul unui atac de panică întâmpini dificultăți în a respira și simți că nu poți inspira suficient aer. Această situație apare datorită nivelului ridicat de anxietate ce te forțează să respiri repede și să hiperventilezi. Învățarea unor tehnici de respirație poate limita simptomele anxioase, împiedicându-le să atingă cote alarmante și poate chiar ajuta la depășirea unui atac de panică.

Ai senzația că încăperea se învârte

Un alt semn că ai putea traversa un atac de panică sunt stările de slăbiciune, amețeală și senzația de leșin datorate stării de alertă în care se află organismul tău. În astfel de momente, corpul direcționeză sângele spre părțile implicate în luptă sau fugă iar creierul rămâne în plan secund. Nu sunt puține cazurile în care pe lângă senzația de leșin apare și cea de greață în timpul unui atac de panică.


Transpiri și/sau tremuri

Transpirația este o reacție naturală atunci când nivelul anxietății este ridicat. La fel este și tremuratul.

Dacă ai atacuri de panică recurente caută ajutorul unui specialist, de preferat unul format în terapia cognitiv-comportamentală. Asociația Americană de Psihologie, spre exemplu, susține că acest tip de terapie te poate ajuta să schimbi modul în care gândești astfel încât să vezi într-o manieră mai pozitivă situațiile declanșatoare ale unui atac de panică, să-ți înțelegi fricile și într-un final să le confrunți. În unele situații, tehnicile de relaxare sau medicația împotriva anxietății pot fi și ele recomandate.


Pentru mai multe informații și tehnici practice despre cum să gestionezi un atac de panică, îți recomand ghidul pe care l-am creat special pentru aceste situații. Ghidul oferă pași simpli și eficienți pentru a-ți recăpăta calmul și controlul în momentele critice.


Accesează Ghidul Gestionarea Atacurior de Panică aici. sau accesează secțiunea DIY - PSY.

Comentários


bottom of page