top of page
  • Writer's pictureIulia Blănaru-Maier

Trăirile afective de după naștere



Tulburările afective cu debut postpartum prezintă numeroase riscuri atât pentru mamă și copil cât și pentru buna funcționare a întregii familii. Cu toate astea, din păcate, sănătatea mentală a proaspetei mămici nu este, În România zilelor noastre, un subiect pentru care să se manifeste un interes foarte mare.

Screeningul, diagnosticarea și consilierea psihologică/psihoterapia în cazurile de depresie postpartum (DPP), anxietate și tulburare obsesiv-compulsivă(TOC) pot preveni potențialele consecințe severe iar amânarea intervenției în astfel de cazuri este asociată cu o perioadă mai lungă(și mai severă) de manifestare a simptomelor.

Problemele ce pot apărea după nașterea unui copil sunt, de regulă, grupate în următoarele categorii:

  • Baby blues

  • Depresie postnatală

  • Psihoză postnatală

  • Anxietate postnatală

  • Tulburare obsesiv-compulsivă postnatală

Baby blues sunt acele schimbări de dispoziție sau stări de tristețe (moderate ca și intensitate) care apar după o naștere. Denumite în literatura de specialitate ca și “reactivitate postnatală”, aceste trăiri apar în primele trei-cinci zile după naștere și dispar de la sine în primele două săptămâni.


Depresia postnatală, o tulburare mult mai gravă, este dezvoltată de regulă în primele trei luni după naștere dar se poate instala oricând în decursul primul an de viață al copilului. Printre simptome se pot regăsi: stare dispozițională proastă, tulburări ale somnului și o funcționare generală deficitară. Depresia postnatală afectează în jur de 20% dintre femeile care nasc.


În ceea ce privește psihoza postnatală, riscul declanșării acesteia este cel mai ridicat în primele săptămâni după naștere. Instalarea ei este subită și caracterizată de halucinații, delir, agitație psihomotorie dar și de alte simptome psihotice. Incidența psihozei postpartum este de unu-trei cazuri la 1000 de femei.


Anxietatea postnatală și tulburarea obsesiv compulsivă postnatală sunt tulburări mai greu de diagnosticat întrucât ele pot apărea ca și tulburări principale dar pot fi, la fel de bine, secundare depresiei postnatale. Anxietatea afectează un procent de 5-20% dintre femei iar debutul poate fi brusc sau gradual. Femeia poate avea îngrijorări excesive sau se poate simți anxioasă, temătoare, poate prezenta o stare permanentă de tristețe sau de iritabilitate. În jur de 3-5% dintre femeile care au născut dezvoltă tulburare obsesiv-compulsivă postnatală – gânduri sau imagini mentale intruzive, repetitive și persistente (de multe ori legate de rănirea copilului) urmate de comportamente menite să reducă anxietatea.

Indiferent cât de ușoare sau severe sunt trăirile pe care le experimentați, nu ezitați să cereți ajutorul unui specialist atunci când simțiți că nu sunteți în deplin control!


Sursa: www.arhp.org

Comments


bottom of page