Tulburările de personalitate reprezintă probleme de sănătate mintală în care există un mod rigid și nesănătos de gândire, funcționare și comportament. Atitudinile, convingerile și comportamentele sunt alterate, existând dificultăți în a percepe anumite situații și în a relaționa cu oamenii. Aceste caracteristici cauzează probleme și limitări semnificative în relații, activități sociale, muncă și școală.
Tulburările de personalitate se fac resimțite în anii adolescenței sau la vârsta adultă, iar detectarea lor cât mai precoce este extrem de importantă. Consultarea unui psiholog este o metodă foarte bună pentru a învăța să gestionați situația.
Clasificarea tulburărilor de personalitate și manifestările asociate
Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mentale, DSM-5, clasifică tulburările de personalitate în trei grupe principale, astfel:
Clusterul A
Aceste tulburări implică un comportament neobișnuit, bazat pe suspiciune și neîncredere.
Grupa A include următoarele afecțiuni:
- Tulburarea de personalitate paranoidă – neîncredere, suspiciune, credința că celelalte persoane doresc răul, convingerea că ceilalți oameni nu sunt loiali, teamă, interpretarea unor remarci nevinovate drept insulte sau atacuri, dorință de răzbunare, gelozie, reacții ostile.
- Tulburarea de personalitate schizoidă – pierderea interesului pentru socializare, izolare, limitarea exprimării sentimentelor, apatie, indiferență, absența interesului pentru sex.
- Tulburarea de personalitate schizotipală - halucinații auditive, lipsa emoțiilor, anxietate socială, indiferență, credința că anumite evenimente reprezintă mesaje ascunse, credința că oamenii pot fi influențați cu puterea minții, vorbire bizară, vagă.
Clusterul B
Comportamentul regăsit la pacienții încadrați în această grupă este unul impulsiv, emoțional, uneori chiar dramatic și agresiv.
Grupa B cuprinde:
- Tulburarea de personalitate antisocială – lipsa interesului pentru nevoile și sentimentele altor persoane, mințire, furt, manipulare, încălcarea repetată a drepturilor celorlalți, agresivitate, violență, impulsivitate, lipsa de remușcări pentru comportamentele nepotrivite.
- Tulburarea de personalitate borderline – comportamente impulsive și riscante, dependențe, reducerea stimei de sine, relații sociale instabile, fluctuații ale dispoziției, comportament suicidal sau auto-vătămare, frică de singurătate sau abandon, furie, paranoia.
- Tulburarea de personalitate histrionică – dorința permanentă de atenție, chiar adoptarea unor comportamente care să o atragă, influențare ușoară, schimbări de comportament rapide, schimbarea frecventă a emoțiilor, preocupare excesivă cu privire la aspectul fizic.
- Tulburarea de personalitate narcisistă – credința că propria persoană este mai importantă și mai specială decât ceilalți, fantezii cu privire la putere, succes și atractivitate, nerespectarea nevoilor și sentimentelor celorlalte persoane, exagerare, aroganță, așteptări de laudă și admirație, invidie sau credința că ceilalți sunt invidioși.
Clusterul C
Pacienții ce sunt diagnosticați cu afecțiuni din grupa C au un comportament predominant anxios.
Tulburarile din grupa C sunt:
- Tulburarea de personalitate evitantă – sensibilitate exagerată la critici și respingeri, senzație de inferioritate și neatractivitate, evitarea activităților ce implică un contact social, izolare, timiditate, evitarea începerii unor activități noi, teamă de dezaprobare, jena sau ridicol.
- Tulburarea de personalitate dependentă – dependență excesivă față de ceilalți, senzație de necesitate de a fi îngrijiți de altcineva, comportament de supunere față de alții, frica de singurătate, lipsa încrederii, dificultate în a începe sau de a realiza activități pe cont propriu, teama de dezaprobare.
- Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă – preocupare cu privire la detalii, ordine și reguli, perfecționism, senzația de imposibilitate de a realiza un proiect, dorința de a controla oamenii, sarcinile și situațiile, neglijarea activităților sociale din cauza concentrării excesive pe o anumită activitate, incapacitatea de a arunca obiecte rupte, stricate sau fără valoare, rigiditate, inflexibilitate, încăpățânare.
Cauze și factori de risc
Personalitatea face ca fiecare persoană să fie unică, reprezentând modul prin care lumea exterioară este văzută și se poate interacționa cu ea. Personalitatea este modelată în timpul copilariei de trăsăturile transmise de părinți prin gene, dar și de mediul de viață. Acesta implică împrejurimile în care ați crescut, evenimentele la care ați fost martori dar și relația cu persoanele din jur, inclusiv membrii familiei. Se consideră că tulburările de personalitate sunt cauzate de combinația influențelor genetice și de mediu. Astfel, genele pot face ca o persoană să fie vulnerabilă la tulburări de personalitate, iar situațiile din viață pot reprezenta declanșatorul acestora.
Factorii de risc sunt reprezentați de:
- Istoricul familial, adică existența în familie a altor membri cu afecțiuni psihice;
- Traiul într-o familie abuzivă sau într-un mediu inadecvat unui copil;
- Diagnosticarea cu tulburări de comportament în copilărie;
- Variații în chimia și structura creierului.
Tratament
Tratarea tulburărilor de personalitate depinde de situația fiecărui pacient și de gravitatea afecțiunii. Psihoterapia este principala modalitate de ameliorare a tulburărilor de personalitate și are ca scop reducerea comportamentelor care interfereaza cu funcționarea optimă și cu relațiile. Dacă simptomele prezentate mai sus vi se par cunoscute, nu ezitați să mă contactați pentru a stabili o întâlnire.
Comments