Violența domestică se referă la violență, abuz, intimidare și constrângere între persoanele care sunt sau au fost într-o anumită relație. Violența este folosită pentru a controla și domina cealaltă persoană, acest lucru provocând frică, panică, vătămare fizică și/sau psihică. Trebuie recunoscut faptul că violența domestică reprezintă o încălcare a drepturilor omului, iar efectele sale sunt distrugătoare atât pentru agresor cât și pentru persoana agresată. Victimele abuzurilor se pot confrunta cu o diminuare a imaginii de sine, anxietate, depresie, dar și un sentiment general de neputință care poate necesita ajutor specializat pentru a fi depășit.
În unele cazuri, violența domestică poate fi utilizată sub denumirea de violență familială. Violența familială se referă la actele de agresiune dintre membrii unei familii, de exemplu dintre părinți și copii, dar și între partenerii dintr-o relație intimă.
Etapele violenței domestice
Persoanele ce experimentează violența domestică se învârt în jurul a 3 etape. Acest ciclu include:
- Etapa 1 – faza de acumulare a tensiunii – tensiunea dintre membrii unei familii începe să crească, apărând în acest fel abuzul verbal sau emoțional. Persoanele abuzatoare simt că situația tinde să explodeze și ca vor putea face ceva rău. Comportamentul lor se intensifică și atinge un punct în care eliberarea tensiunii este inevitabilă.
- Etapa 2 – eliberarea tensiunii – vârful violenței este atins în această fază, iar abuzatorul trăiește o senzație de eliberare a tensiunii. Acest tip de comportament poate deveni obișnuit.
- Etapa 3 – etapa ”lunii de miere” – în această etapă abuzatorul poate începe să se simtă rușinat. Din acest motiv poate fi retras și încearcă să-și justifice acțiunile făcute. Se poate da vina pe diferiți factori, cum ar fi alcoolul sau stresul din trafic sau de la locul de muncă. De asemenea, persoana care a realizat abuzul va promite ca lucrurile nu se vor mai repeta. În încercarea de a obține iertarea, agresorul va face diferite cadouri sau își va oferi sprijinul la diferite activități. Aceste lucruri pot crea impresia că făptașul s-a schimbat în bine. În acest moment, persoana abuzată se va simți confuză și rănită, dar, de asemenea, răsuflă ușurată pentru că actele de violență s-au încheiat. În final, persoanele implicate pot nega severitatea abuzului și se pot simți fericite pentru că relația va continua. Cu trecerea timpului, această fază se estompează, iar ciclul se reia.
În cazul în care considerați că relația în care sunteți trece prin etapele prezentate anterior poate fi nevoie de sfatul unui psiholog. Nu ezitați să mă contactați pentru a stabili o întâlnire.
Violența domestică poate să includă:
1. Abuzul fizic
Abuzul fizic are loc atunci când o persoană folosește forța fizică împotriva unei alte persoane. Acest tip de abuz poate avea un debut lent, prin trântirea sau aruncarea unor obiecte și poate deveni extrem de periculos cu trecerea timpului. Abuzul fizic include: împingerea, zgârierea, lovirea, mușcatul, scuipatul, sufocarea, utilizarea de arme, distrugerea, sechestrarea, privarea de alimente sau de odihnă etc.
2. Abuzul emoțional
O persoană poate experimenta abuzul fără a fi rănită fizic. Abuzul emoțional poate avea un impact extrem de important asupra sănătății mintale și a bunăstării unei persoane. Abuzul emoțional include: învinuirea pentru toate problemele din relație, comparația repetată cu o altă persoană, subminarea stimei de sine, umilirea în public, insultarea și ridicarea vocii, amenințarea cu sinuciderea, intimidarea etc.
3. Abuzul verbal
Abuzul verbal este o trăsătură cheie a violenței domestice. Abuzul verbal se caracterizează prin injurii, critici continue, umilințe în public sau în particular și atac asupra inteligenței sau al aspectului fizic. O persoana abuzată în acest mod poate începe să creadă ceea ce spune abuzatorul, considerându-se, de exemplu urâtă, grasă sau cu un nivel redus al inteligenței. De asemenea, aceste lucruri duc la ideea că altă persoană nu ar dori să aibă o relație cu aceasta.
4. Abuzul sexual
Prin abuz sexual se înțelege orice formă de activitate sexuală forțată sau nedorită. Abuzatorul poate folosi forța fizică și amenințările sau poate profita de o persoană care nu poate să-și dea consimțământul. Abuzul sexual are un impact crescut asupra sănătății fizice și emoționale și deseori necesită sprijinul unui psiholog. Abuzul sexual cuprinde violul, provocarea intenționată de durere în timpul actului sexual, sexul forțat fără protecție împotriva sarcinii sau infecțiilor, expunerea nedorită la pornografie și glume sexuale etc.
5. Abuzul social
Autorul unui abuz social poate împiedica partenerul să își petreacă timpul cu familia și prietenii sau să participe la activități sociale. De asemenea, abuzurile sociale pot cuprinde monitorizarea apelurilor telefonice și a mesajelor text, obligarea petrecerii timpului doar cu anumite persoane și impunerea unui program pentru acest lucru, criticarea în mod constant a prietenilor și a familiei persoanei abuzate, abuzul în public etc.
6. Abuzul financiar
Abuzul financiar poate consta în preluarea controlului asupra conturilor bancare și a oricăror surse de venit, dar și în interzicerea unei persoane să muncească sau să își cheltuiască banii după propriul plac.
Cauzele violenței domestice
De cele mai multe ori, în cazurile de violență domestică, bărbatul joacă rolul abuzatorului, iar femeia rolul persoanei abuzate. Astfel, se poate considera că violența domestică este de multe ori rezultatul diferențelor și inegalității dintre sexe.
De foarte multe ori, bărbații consideră că trebuie să domine în familie, datorită puterii fizice pe care o au. De asemenea, inegalitatea dintre sexe poate fi observată și la locul de muncă și în comunitate. Cu toate acestea, există și alți factori ce pot duce la violență domestică. Acești factori includ discriminarea, consumul de alcool și droguri, anumite experiențe traumatizante, dar și unele practici culturale și religioase.
Efectele psihologice ale violenței domestice
Abuzurile din cadrul violenței domestice au un efect extrem de grav asupra sănătății mintale a unei persoane. Violența domestică este asociată cu probleme mintale pe termen lung, inclusiv depresie, anxietate, tulburare de stres post-traumatic sau abuz de substanțe.
De asemenea, copiii supuși la asemenea abuzuri vor avea rezultate educaționale mai slabe și au un risc extrem de ridicat de a dezvolta tulburări ale sănătății mintale. În cazuri grave, persoana abuzată poate apela la sinucidere pentru a scăpa de abuzator.
Dacă articolul prezentat vi se potrivește dumneavoastră sau unei persoane apropiate, vă stau alături. Sunați-mă pentru a stabili cele mai eficiente metode de trecere peste aceste situații neplăcute!
Surse:
ความคิดเห็น