Anorexia este o tulburare gravă de comportament alimentar ce determină oamenii să piardă în greutate în mod excesiv și nesănătos. De asemenea, afecțiunea se caracterizează printr-o teamă exagerată de a câștiga în greutate, această frică existând chiar și la persoanele care sunt deja subponderale. Trebuie cunoscut faptul că anorexia este o condiție mult mai frecventă la femei, dar poate să apară și la bărbați. Anorexia are una dintre cele mai mari rate de deces dintre toate bolile mintale. Se estimează că un procent cuprins între 5 și 20% dintre persoanele cu anorexie ajung să își piardă viața.
Recunoașterea semnelor și simptomelor de anorexie poate ajuta o persoană să primească tratament precoce, acest lucru îmbunătățind perspectiva și șansele de recuperare. Psihologul reprezintă una dintre cele mai potrivite persoane care pot acorda ajutor specializat în cazul persoanelor cu anorexie.
Tipuri de anorexie
Există două tipuri principale de anorexie.
- Anorexia prin acces de mâncare, urmat de comportamente de eliminare – persoanele cu acest tip de tulburare de alimentație doresc eliminarea imediată a alimentelor ingerate. Acest lucru ușurează teama de a câștiga în greutate și compensează o parte din vinovăția produsă prin alimentare. Comportamentul compensator constă în încercarea de a provoca vărsătura sau în consumul exagerat de laxative. De asemenea, exercitiile sportive exagerate pot face parte din acest comportament.
- Anorexia de tip restrictiv – o persoană cu anorexie restrictivă este adesea percepută ca fiind foarte disciplinată cu propria persoană. Aceste persoane își restricționează cantitatea de alimente și calorii ingerată. De asemenea, consumul caloric este mult mai mic decât necesarul unei greutăți sănătoase. Anorexia de tip restrictiv este o formă inconștientă de auto-înfometare.
Deși aceste două tipuri de anorexie au mecanisme diferite, ele prezintă simptome asemănătoare, precum teama irațională de creștere în greutate și tiparele anormale de alimentație.
Semne și simptome
O persoană trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a fi diagnosticată cu anorexie. Aceste criterii includ:
- Frica severă cu privire la îngrășare sau creșterea în greutate, chiar dacă persoana în cauză este subponderală din punct de vedere medical (conform indicelui de masă corporala – IMC);
- Percepția distorsionată a greutății și a formei corpului, chiar negarea subponderabilității;
- Restricționarea aportului caloric, acest lucru ducând la scăderea nivelului de energie și la scăderea semnificativă a greutății corporale.
O persoană anorexică afișează, de obicei, câteva semne de avertizare:
- Pierderea semnificativă în greutate, fără altă explicație;
- Efectuarea de exerciții fizice în mod exagerat;
- Refuzul de a mânca în preajma altor persoane;
- Iritabilitate și izolare socială;
- Utilizare de diuretice sau laxative;
- Utilizarea toaletei imediat după mese;
- Paloare sau icter al pielii;
- Sensibilitate extremă la frig;
- Reducerea densității osoase;
- Subțierea părului;
- Reducerea masei musculare sau a grăsimii corporale;
- Discuții frecvente despre propria îngrășare;
- Dezvoltarea unor comportamente și ritualuri alimentare anormale;
- Amenoree (lipsa menstruațiilor) pentru cel puțin 3 luni;
- Uscarea gurii și a mucoaselor;
- Reducerea tensiunii arteriale;
- Oboseală și confuzie;
- Lentoare în gândire;
- Ritm cardiac anormal;
- Privirea frecventă în oglindă;
- Cântărirea excesiva;
- Reducerea stimei de sine;
- Depresie.
Dacă observați aceste simptome la dumneavoastră sau la o persoană apropiată, este necesară discuția cu un profesionist. Nu ezitați să mă contactați!
Cauze și factori de risc
Cauzele exacte ale anorexiei nu sunt pe deplin înțelese, fiind o afecțiune complexă ce poate avea mulți factori care să contribuie.
Anorexia poate să apară după un eveniment stresant din viață, dar poate fi cauzată și de caracteristicile biologice moștenite sau de personalitate. De exemplu, unii oameni pot avea o predispoziție genetică la trăsături precum perfecționismul și sensibilitatea exagerată. Aceste caractere sunt asociate frecvent cu anorexia.
Factorii de risc asociați cu anorexia cuprind:
- Genetica – studiile de specialitate efectuate asupra gemenilor au sugerat ca până la 75% din cazurile de anorexie apar datorită eredității;
- Cultura – cultura modernă occidentală pune un accent puternic pe faptul că femeile trebuie să fie suple și cu forme senzuale;
- Vârsta – oamenii de toate vârstele pot dezvolta anorexie, dar aceasta apare cel mai frecvent la tineri. Adolescenții sunt cei mai sensibili, persoanele cu vârste mai mari de 40 de ani suferind foarte rar de această condiție. Conform cercetătorilor, 3 din 100 de adolescenți dezvoltă anorexie.
- Sexul: 90-95% dintre persoanele anorexice sunt de sex feminin;
- Istoricul familial – dacă o rudă de gradul I a avut anorexie, riscul de a dezvolta această condiție crește semnificativ;
- Anumite ocupații – modelele, sportivii, actorii și cântăreții prezintă un risc mai mare de a dezvolta anorexie, deoarece se confruntă adesea cu multă presiune din partea mass-mediei;
- Schimbări majore – orice schimbare majoră în viața unei persoane poate crește riscul de apariție a unei tulburări alimentare;
- Dificultățile psihologice – imaginea de sine negativă, trăirea cu emoții dureroase sau copleșitoare sau recuperarea după anumite traume sunt factori ce pot crește sensibilitatea unei persoane la a dezvolta anorexie.
Efectele anorexiei
Anorexia produce multe complicații fizice și probleme de sănătate. Multe din ele pot pune viața în pericol.
Efectele pe termen scurt ale anorexiei includ:
- Pierderea în greutate;
- Deshidratarea;
- Uscarea pielii și a părului;
- Greață și constipație;
- Oboseală, amețeli și leșin;
- Insomnie.
Dacă este lăsată netratată, o persoană cu anorexie poate suferi următoarele efecte pe termen lung:
- Osteoporoză;
- Anemie;
- Convulsii;
- Tulburări ale tiroidei;
- Deficit de vitamine și minerale;
- Reducerea nivelurilor de potasiu din organism;
- Scăderea numarului de celule albe din sânge;
- Amenoree și chiar infertilitate;
- Pierderea părului;
- Insuficiență cardiacă și renală;
- Sinucidere;
- Deces prin complicațiile stării de sănătate.
În plus față de problemele fizice de sănătate, o persoana poate suferi și următoarele aspecte:
- Modificări de dispoziție;
- Reducerea stimei de sine și pierderea încrederii în propria persoană;
- Distrugerea relațiilor interpersonale;
- Reducerea performanței școlare sau de la locul de muncă;
- Mințirea persoanelor din jur;
- Evitarea socializării și izolarea;
- Pierderea apetitului sexual;
- Depresie și anxietate.
Ce este de făcut?
Anorexia este o condiție ce poate fi depășită. Dacă dumneavoastră sau o persoană iubită vă confruntați cu anorexia, ajutorul trebuie căutat cât mai curând posibil. Potrivit experților, căutarea unui tratament timpuriu îmbunătățește considerabil perspectiva.
Comments