top of page
Writer's pictureCabinet de Fericire

Bulimia

Updated: Jun 22, 2023


bulimia

Bulimia nervoasă, denumită cel mai frecvent bulimie, este o tulburare de alimentație gravă, putând să pună viața persoanei afectate în pericol. Persoanele care suferă de această condiție pot să mănânce în secret, pierzând controlul și consumând cantități mari de alimente, acest obicei fiind urmat de încercarea de a elimina alimentele ingerate prin diferite modalități nesănătoase.


Pentru a scăpa de caloriile ingerate și pentru a preveni creșterea în greutate, persoanele cu bulimie pot încerca diferite metode, cum ar fi inducerea vărsăturilor, consumul exagerat de laxative, diuretice sau diferite suplimente, practicarea excesivă a unor activități fizice sau a postului, dar și efectuarea de clisme după fiecare masă.


Dacă aveți bulimie, sunteți probabil preocupat de greutatea și aspectul corpului dumneavoastră, chiar dacă acesta este în limitele normale. De asemenea, vă puteți judeca sever și aspru pentru diferite defecte percepute. Bulimia este o afecțiune dificil de combătut pe cont propriu, fără ajutor specializat. Tratamentul eficient vă poate ajuta să vă simțiți mai bine în corpul dumneavoastră și să adoptați o dietă echilibrată și sănătoasă, fără apariția unor complicații. În cazul în care considerați că puteți suferi de bulimie, contactați un psiholog sau un psihoterapeut pentru a stabili o întâlnire în vederea acordării celor mai bune soluții pentru condiția dumneavoastră.


Cum se manifestă?


Semnele și simptomele bulimiei pot include:

- Preocupare excesivă cu privire la forma și greutatea corpului;

- Frica exagerată cu privire la câștigarea în greutate;

- Episoade frecvente în care se consumă cantități anormal de mari de mâncare;

- Pierderea controlului atunci când vine vorba despre mâncare;

- Încercarea de a provoca vărsături după ingerarea alimentelor;

- Utilizarea anumitor metode periculoase pentru a elimina caloriile consumate;

- Utilizarea unor suplimente alimentare pe bază de plante, acestea având ca scop pierderea rapidă în greutate.


Severitatea bulimiei este determinată de frecvența episoadelor caracteristice. Pentru ca o persoană să poată fi diagnosticată cu bulimie, aceasta trebuie să experimenteze simptomatologia bulimiei cel puțin o dată pe săptămână timp de cel puțin trei luni. Tratarea bulimiei trebuie efectuată cât mai curând posibil. Dacă este lăsată netratată, bulimia poate afecta sever sănătatea persoanei în cauză.


În cazul în care o persoană dragă dumneavoastră ar putea suferi de bulimie, nu ezitați să discutați cu aceasta și să o încurajați să solicite ajutor specializat. Majoritatea persoanelor cu bulimie au, de obicei, o greutate normală sau puțin peste normal. Din acest motiv, pentru persoanele din jur poate fi greu să observe întotdeauna că anumite aspecte nu sunt în regulă.


Prietenii și familia ar trebui să observe următoarele semnale de alarmă cu privire la persoanele dragi:

- Se îngrijorează și se plâng constant de faptul că au greutăți corporale prea mari;

- Au o părere negativă, distorsionată despre corpul lor;

- Consumă în mod repetat cantități neobișnuit de mari de alimente, uneori chiar și alimente pe care alte persoane le-ar evita în mod normal;

- Urmează anumite diete sau țin post după ce au făcut exces de alimente;

- Nu doresc să mănânce în public sau în fața altora;

- Merg la baie imediat după masă sau în timpul meselor;

- Efectuează exerciții fizice în mod excesiv;

- Au dinții și gingiile deteriorate, ca urmare a vărsăturilor repetate;

- Au frecvent fluctuații de greutate;

- Au diferite leziuni și cicatrici la nivelul articulațiilor sau mâinilor;

- Prezintă inflamații la nivelul feței, din cauza măririi glandelor.


Care sunt cauzele și factorii de risc?


Cauzele exacte ale bulimiei nu sunt pe deplin cunoscute. Multi factori ar putea juca roluri importante în dezvoltarea tulburărilor de alimentație, inclusiv genetica, biologia, starea de sănătate emoțională, așteptările societății, dar și alte aspecte.

Fetele și femeile sunt mult mai predispuse la bulimie decât băieții și bărbații. Bulimia apare cel mai frecvent la varsta adolescenței, dar poate să apară și la vârsta adultă.


Factorii de risc care cresc riscul de bulimie pot include:

- Factorii biologici – persoanele cu rude de gradul întâi (frați, părinți sau copii) ce au o tulburare de alimentație pot avea o probabilitate mai mare de a dezvolta o tulburare de alimentație, sugerând o posibilă legătură genetică. Supraponderabilitatea unui copil sau adolescent poate crește semnificativ riscul;

- Factorii psihologici și emoționali – problemele psihologice și emoționale, cum ar fi depresia, tulburările de anxietate sau dependența pentru anumite substanțe, sunt strâns legate de tulburările de alimentație. În unele cazuri, anumite evenimente traumatice, alături de stresul ambiental pot reprezenta factori de risc;

- Factorii alimentari – persoanele care urmează anumite diete pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta tulburări alimentare.


Care sunt complicațiile?


Bulimia este o condiție ce poate provoca numeroase complicații grave, multe dintre acestea putând pune în pericol viața.


Posibilele complicații includ:

- Reducerea stimei de sine și alterarea funcției sociale;

- Deshidratarea, care poate duce la probleme medicale majore, cum ar fi insuficiența renală;

- Tulburări cardiace, cum ar fi bataile neregulate ale inimii sau insuficiența cardiacă;

- Tulburări digestive;

- Anxietate, depresie, tulburare de panică;

- Abuz de alcool sau droguri;

- Auto-vătămare, gânduri suicidare sau sinucidere.


Opțiuni de tratament


Tratamentul bulimiei poate fi complex, utilizând psihoterapia în combinație cu anumite medicamente, de obicei antidepresive. Tratamentul poate implica o abordare a unei echipe de specialiști, atât medici și profesioniști din domeniul sănătății mintale cât și dieteticieni/nutriționiști.

Psihoterapia implică discuții despre bulimie și problemele legate de această afecțiune, ajutând la conștientizarea acesteia. Terapia cognitiv comportamentală poate ajuta la normalizarea obiceiurilor alimentare și la identificarea convingerilor și comportamentelor nesănătoase și negative, dar și la înlocuirea acestora cu cele sănătoase și cu efecte pozitive.

Dacă suferiți de bulimie și doriți ajutor specializat, sunați-mă pentru a stabili o întâlnire. Cu cât tratamentul este instituit mai devreme, cu atât perspectiva este mai bună.


Surse:

Comments


bottom of page