top of page
  • Writer's pictureCabinet de Fericire

Halucinațiile

Updated: Jun 22, 2023


halucinațiile

În general, majoritatea oamenilor consideră că halucinațiile se referă la vederea unor lucruri care nu există. Acest lucru este adevărat, dar halucinațiile pot fi mai mult decât atât. Ele reprezintă senzații care par reale, dar sunt create de mintea noastră. În unele cazuri pot fi inofensive, de exemplu apariția în câmpul vizual a unor pete luminoase, iar în alte cazuri pot avea urmări nefaste, precum crimele.


Halucinațiile pot fi cauzate de boli mintale, de efectele secundare ale medicamentelor sau de anumite condiții, precum alcoolismul sau epilepsia. Pentru a face față acestor provocări poate fi nevoie de ajutorul unui psiholog, neurolog sau psihiatru. Nu ezitați să mă contactați în cazul în care considerați că aveți nevoie de ajutor specializat.


Ce tipuri de halucinații există?

Halucinațiile vă pot afecta vederea, simțul olfactiv sau al mirosului, gustul, auzul sau senzațiile corporale.


Halucinațiile vizuale

Halucinațiile vizuale implică vederea unor lucruri ce nu sunt acolo. Halucinațiile vizuale pot include obiecte, modele vizuale, oameni, animale sau lumini. De exemplu, este posibil să vedeți o persoană ce nu se află în realitate în cameră sau să observați lumini pe care nimeni altcineva nu le poate vedea.


Halucinații olfactive

Halucinațiile olfactive implică simțul mirosului. De exemplu, puteți simți un miros neplăcut ce vă trezește din somn sau să aveți impresia că mirosiți urât, în realitate acest lucru fiind neadevărat. Cu toate acestea, halucinațiile olfactive pot include și mirosuri placute, cum ar fi mirosul de flori sau parfum.


Halucinații gustative

Halucinațiile de acest tip sunt similare cu halucinațiile olfactive, dar ele implică simțul gustului. De cele mai multe ori, persoanele afectate percep gusturi ciudate sau neplăcute. Halucinațiile gustative ce implică un gust metalic sunt un simptom relativ comun pentru persoanele cu epilepsie.


Halucinații auditive

Halucinațiile auditive sunt printre cele mai frecvente tipuri de halucinații. În acest caz este posibil să auziți persoane care să vă vorbească sau să vă spună ce să faceți. Vocea poate fi caldă, neutră sau nervoasă. Halucinațiile auditive pot include sunete, precum mersul cuiva prin pod sau ciocănitul frecvent la ușă. În cazuri severe, vocile pot indica la executarea unor gesturi ce pot avea consecințe neplăcute.


Halucinațiile tactile

Aceste halucinații implică senzația de atingere sau mișcare a corpului. Puteți simți cum anumite insecte se târăsc sau merg pe piele, cum organele interne se mișcă sau sunt invadate de anumite animale, precum șerpii. De asemenea, puteți simți cum mâinile altei persoane vă ating in mod repetat, chiar dacă nu mai este nimeni în cameră.


Halucinații temporare

După cum sugerează și numele, halucinațiile temporare nu sunt cronice. De exemplu, acestea pot să apară dacă o relație tocmai s-a încheiat sau dacă o persoană dragă tocmai a decedat. Puteți auzi vocea persoanei respective sau chiar imaginea sa. Acest tip de halucinații dispare în mod obișnuit, pe măsură ce durerea provocată de pierderea suferită se estompează.


Ce cauzează halucinațiile?

Halucinațiile pot fi provocate de mai multe condiții, iar acestea includ:


Afecțiunile psihice

Afecțiunile psihice sau bolile mintale sunt printre cele mai frecvente cauze ce duc la apariția halucinațiilor. Schizofrenia, boala Parkinson, boala Alzheimer, dar și alte forme de demență sunt doar câteva exemple. În cazul schizofreniei, peste 70% din pacienți au halucinații vizuale, iar aproximativ 60%-90% au halucinații auditive.


Abuzul de substanțe

Abuzul de substanțe reprezintă o altă cauză destul de frecventă pentru apariția halucinațiilor. Unii oameni pot vedea sau auzi anumite lucruri ce nu există, după ce consumă droguri sau prea mult alcool.


Lipsa somnului

Orele insuficiente de somn pot duce, de asemenea, la halucinații de toate tipurile. Cu toate acestea, halucinațiile apar, de obicei, în cazul în care somnul a lipsit complet câteva zile sau dacă somnul a fost insuficient pentru perioade lungi de timp.


Medicamentele

Anumite medicamente administrate pentru condiții psihice și fizice pot provoca halucinații. Medicamentele prescrise pentru boala Parkinson, depresie, psihoză și epilepsie pot declanșa halucinații.


Alte condiții

Alte condiții ce pot provoca halucinații includ:

- Bolile terminale, precum SIDA sau insuficiența renală și hepatică;

- Tumorile cerebrale (în funcție de locul în care se află, tumorile pot provoca tot spectrul de halucinații);

- Febra mare, mai ales la copii și vârstnici;

- Migrenele (aproximativ o treime din persoanele cu migrene acuză prezența unei aure, adică un tip de halucinație vizuală);

- Izolarea socială, în special la persoanele în vârstă;

- Sindromul Charles Bonnet (în această condiție, persoanele cu diferite probleme de vedere, precum glaucomul sau cataracta nu realizează inițial că ceea ce văd este o halucinație);

- Surditatea, orbirea sau alte probleme ale vederii;

- Epilepsia (în unele cazuri, crizele epileptice vă pot determina să vedeți forme intermitente sau pete luminoase).


Tratamentul

Tratamentul pentru halucinații depinde în întregime de cauza lor de bază. În unele cazuri pot fi necesare medicamente, dar, consilierea psihologică este adesea recomandată, mai ales în cazurile în care halucinațiile sunt produse de o alterare a stării de sănătate mintală. Pentru diagnosticarea problemei de bază este posibil să aveți nevoie de anumite teste speciale, precum EEG (electroencefalograma) sau IRM (imagistica prin rezonanță magnetică).


În cazul în care vi se pare că noțiunile din acest articol vi se asociază, nu întârziați să mă contactați. Discuția cu un specialist în domeniu vă poate ajuta să înțelegeți mult mai bine ce se întâmplă cu dumneavoastră și vă poate ajuta să gestionați eficient situația. De asemenea, consultarea unui specialist vă îmbunătățește perspectiva de viață, oferind rezultate pozitive pe termen lung.


Surse:

Comments


bottom of page