Infidelitatea, sau chiar posibilitatea de a fi infidel, reprezintă o provocare cu care multe cupluri se confruntă. Infidelitatea se poate defini ca acțiunea de a fi necredincios unui soț sau unui alt partener sexual.
Cu toate ca peste 90% dintre persoane consideră că infidelitatea este inacceptabilă, 30-40% dintre acestea au înșelat sau vor înșela la un moment dat în relația de cuplu. Această statistică explică de ce infidelitatea este asociată cu rezultate negative, cum ar fi divorțul, depresia, violența domestică și chiar omuciderea.
De ce apare infidelitatea?
Înțelegerea motivelor din spatele infidelității poate ajuta la evitarea deteriorării unei relații. Astfel, există trei tipuri principale de motive pentru care o persoană ar putea să înșele. Acestea includ:
1. Motive individuale – se spune că o persoană care a înșelat o dată o să înșele mereu. Această noțiune se poate referi la persoanele care înșală din motive individuale. Cercetătorii au identificat o varietate de motive individuale pentru infidelitate, printre care și:
- Sexul – bărbații sunt mai predispuși decât femeile să fie infideli. Motivul constă în cantitatea mare de testosteron, hormon implicat în dorința puternică de a face sex.
- Personalitatea – persoanele narcisiste, impulsive si care empatizează cu greu sunt mai predispuse la a fi infidele.
- Religia și orientarea politică – persoanele care au o religie sau o orientare politică puternica au o probabilitate mai redusă de a fi infidele, având anumite valori mai rigide.
2. Motive de relaționare – oamenii sunt infideli, de asemenea, din motive ce țin de propria relație. Implicarea într-o relație echilibrată în care ambii parteneri au tot ce își doresc elimină dorința sau nevoia de a înșela. Relațiile nesatisfăcătoare au un risc crescut de a experimenta infidelitatea. Cercetătorii au constatat că relațiile caracterizate prin nemulțumire sexuală sunt distruse frecvent prin infidelitate. De asemenea, un risc ridicat de infidelitate îl au și relațiile în care exisă diferențe mari între temperamentul partenerilor sau nivelul de educație.
3. Motive situaționale – o persoană poate să nu aibă o personalitate predispusă la infidelitate și poate fi într-o relație perfectă, dar, din cauza situației de moment ar putea să înșele. Unele situații sunt mai tentante decât altele. Petrecerea unui timp îndelungat cu o persoană care atrage din punct de vedere fizic reprezintă o situație riscantă. De asemenea, există cazuri în care dorința de a obține un avantaj, de exemplu avansarea la un loc de muncă, a dus la infidelitate. Persoanele care trăiesc în zonele urbane au un risc mai ridicat decât cele care trăiesc în medii rurale, datorită atitudinii mai liberale față de sexul extramarital.
Efectele infidelității
A înșela intr-o relație înseamnă încălcarea unei promisiuni. În cazul în care infidelitatea nu a fost descoperită de partener, aceasta poate duce la sentimente de vină și la împovărare. Două efecte comune ale reprimării vinovăției sunt anxietatea și depresia.
Aflarea faptului că partenerul a comis o infidelitate duce la o senzație gravă de durere. Cicatricile rămase în urma unei infidelități sunt de lungă durată, iar încrederea dintre cei doi parteneri se va diminua drastic. În unele cazuri, apar conflicte destul de aprinse ce pot duce chiar si la agresiune fizică.
Împăcarea sau divorțul reprezintă soluțiile rămase, dar fiecare vin la pachet cu alte complicații. O relație în care a avut loc o infidelitate nu va mai fi ca la început, iar gelozia va predomina. De asemenea, divorțul este urmat de sentimente neplăcute atât pentru cei doi parteneri, cât și pentru copiii rezultați în acea relație. Vizitarea unui psiholog poate reprezenta calea de a alege calea varianta cea mai potrivită de urmat. Terapia de cuplu poate ajuta la identificarea problemelor și la rezolvarea lor în cel mai util mod. Terapeutul va lua partea ambilor parteneri, astfel încât soțul infidel să nu simtă că terapia este o metodă continuă de învinovățire, iar soțul trădat să afle motivele pentru care a fost înșelat, fără a înțelege că el este cauza infidelității.
Alte consecințe ale infidelității includ degradarea relațiilor cu alți membri ai familiei, reducerea stimei de sine și furia. Având în vedere daunele care pot să apară, nu este deloc surprinzător faptul că infidelitatea rămâne cea mai frecventă cauză de divorț.
Ce este de făcut?
Oamenii pot supraviețui infidelității, iar consilierea reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a face față acestui moment neplăcut din viață. Cuplurile care intră într-un cabinet de psihologie descoperă că relațiile pot deveni mai puternice decât oricând în urma unei infidelități. Ambii parteneri învață cum să lase infidelitatea în urmă și cum să se ferească pe viitor. Dorința de a rămâne împreună se bazează pe o puternică motivație de a avea un trai bun și de a învăța din această greșeală.
Recuperarea unui cuplu depinde foarte mult de anumiți factori. Aceștia includ:
- Recunoașterea faptului că iertarea este o opțiune – adesea este nevoie de mult timp pentru ca partenerul înșelat să își dea seama de acest lucru, dar, cu trecerea timpului, furia va scădea, iar posibilitatea de a trece peste va fi mai plauzibilă.
- Recunoașterea faptului că și partenerul înșelat poate avea o parte din vină – acceptarea faptului ca ambii membri au contribuit la infidelitate poate reprezenta o parte importantă a iertării.
- Comunicarea – învățarea modului corect de a comunica și de a exprima sentimentele de rănire și trădare, fără a crea conflicte și discuții aprinse. Discutarea cu partenerul despre definiția infidelității este extrem de importantă. Oamenii au idei diferite despre ce înseamnă infidelitate, iar partenerii trebuie să-și dezvolte consensul. De asemenea, trebuie puse anumite limite care ar putea răni partenerul. Pentru unele persoane infidelitate înseamnă relațiile sexuale, iar pentru altele infidelitatea se referă și la petrecerea unui timp îndelungat alături de altă persoană.
Consilierea poate fi făcută în cuplu, dar și individual. De asemenea, consilierea poate ajuta o persoană să treacă peste despărțire sau divorț, diminuând efectele negative ale acestor evenimente supărătoare.
Concluzii
Infidelitatea în cuplu reprezintă un eveniment extrem de neplăcut ce poate avea ca urmare despărțirea. Cu toate acestea, este esențial să se recunoască faptul ca o opțiune este iertarea. Învățând să iertăm, experimentăm și devenim mult mai puternici pentru viitor. Psihoterapia reprezintă o metodă de recuperare dupa infidelitate, atât pentru cuplu, cât și individual pentru fiecare partener. De asemenea, psihologul poate reprezenta o soluție și pentru copiii ce sunt afectați de despărțirea sau conflictele părinților. Dacă vă luptați cu infidelitatea și aveți nevoie de sfatul unui specialist, nu ezitați să mă contactați.
Surse:
Comentarios