top of page
  • Writer's pictureCabinet de Fericire

Dependențele

Updated: Jun 22, 2023


dependențele


Dependența este o condiție caracterizată prin incapacitatea psihologică și fizică de a opri consumul unor anumite substanțe, chiar dacă provoacă prejudicii grave organismului. Dependențele de substanțe nu se referă doar la droguri, ci pot implica medicamente, alcool sau orice alte substanțe chimice. De asemenea, unele dependențe implică incapacitatea de a stopa participarea la anumite activități, precum jocurile de noroc sau mâncatul. În acest caz, dependența se consideră a fi comportamentală. În ambele tipuri, dependența are la bază sentimentul plăcerii, acesta fiind dorit indiferent de cât de grave sunt consecințele.

Atunci când o persoană se confruntă cu o anumită dependență, nu poate controla modul în care folosește substanța sau comportamentul, aceste aspecte afectând viața cotidiană. În cazul în care considerați ca acest articol vă caracterizează, nu ezitați să luați legătura cu un psihoterapeut pentru a începe ședințele de psihoterapie.


Diferența dintre abuz și dependență


Abuzul și dependența sunt condiții frecvent asociate, dar, cu toate acestea trebuie sa le diferențiem foarte bine. Abuzul se referă la utilizarea incorectă, excesivă sau non-terapeutică a unor substanțe ce afectează organismul. Nu toate persoanele care abuzează de o substanță sunt dependente de aceasta. Dependența este incapacitatea pe termen lung de a gestiona sau înceta practicarea unor activități sau utilizarea unor substanțe. De exemplu, o persoană care bea mult alcool în timpul petrecerilor poate să experimenteze atât efectele euforice cât și pe cele nocive ale acestuia. Cu toate acestea, când persoana în cauză nu simte nevoia de a consuma în mod regulat aceasta cantitate de alcool, afectând activitățile regulate, nu se consideră că este vorba despre o dependență.

Persoanele care nu au dezvoltat încă o dependență față de un anumit lucru pot fi oprite din consum prin efectele secundare ale acestuia. De exemplu, consumul de alcool poate fi oprit după ce a existat o mahmureală. O persoană dependentă va continua să abuzeze de substanțele dăunătoare în ciuda efectelor pe care le au.


Care sunt simptomele dependențelor?


Simptomatologia cea mai frecvent întâlnită include următoarele caracteristici:

- Încercare în mod necontrolat de a face rost de substanța ce a creat dependența;

- Utilizarea unei substanțe mai mult timp decât a fost indicat;

- Petrecere îndelungată a timpului în activități ce ar fi trebuit stopate;

- Dorința de a reduce utilizarea substanțelor sau activitățile ce provoacă probleme, eforturile făcute în acest sens fiind fără reușită;

- Dorința puternică de a face activitatea ce a provocat dependența;

- Utilizarea substanței sau a activității în mod continuu, interferând cu activitățile normale;

- Conștientizarea efectelor negative ale dependenței;

- Apariția sevrajului atunci când se încearcă stoparea dependenței;

- Acceptarea oricăror compromisuri, doar pentru a realiza activitatea dorită sau pentru a consuma substanța ce creeaza senzațiile dorite;

- Ascunderea substanțelor folosite și negarea consumului sau a practicării anumitor activități;

- Neglijarea activităților care nu implică substanța sau comportamentul dăunător;

- Evitarea discuțiilor despre dependență sau enervarea atunci când se discută despre aceste aspecte.

Severitatea stării de dependență se poate măsura pe baza numărului de simptome prezente. De exemplu, prezența a două-trei simptome indică, în general o stare ușoară de dependență. Patru-cinci simptome indică o dependență moderată. Când numarul simptomelor este mai mare de șase, condiția este considerată a fi severă.


Sevrajul


Atunci când o persoană are o dependență și încetează să mai consume substanța cauzatoare sau nu se mai angajează în comportamentul dăunător, pot exista anumite consecințe. Acestea cuprind:

- Anxietate;

- Iritabilitate;

- Tremor și agitație;

- Greață și vărsături;

- Oboseală;

- Transpirații;

- Pierderea apetitului.

În cazuri severe, cum ar fi dependența de alcool sau de benzodiazepine, oprirea bruscă a acestor substanțe, fără supraveghere medicală, poate fi fatală.


Care sunt factorii de risc?


Dependențele reprezintă condiții complexe rezultate din confluența mai multor elemente și expunerea la anumiți agenți. Factorii de risc includ:

- Genele – cercetătorii au constatat că factorii genetici sunt implicați în aproximativ jumătate dintre dependențele de substanțe. De asemenea, genele pot influența răspunsul hormonal al organismului la stres, putând declanșa diferite dependențe.

- Factorii fiziologici – variațiile enzimelor hepatice care sunt implicate în metabolizarea diferitelor substanțe pot duce la apariția dependenței de alcool.

- Sexul – bărbații au mai multe șanse de a dezvolta dependențe față de femei.

- Factorii de personalitate – impulsivitatea poate fi corelată cu recidiva dependențelor.

- Traumele și abuzul – povara stresului indus de aceste aspecte poate duce la consumul unor substanțe ce pot provoca dependență.

- Starea de sănătate mintală – depresia, anxietatea, tulburarea de deficit de atenție sau tulburarea de stres post-traumatic pot crește riscul de apariție a dependențelor. Gestionarea emoțiilor puternice este adesea corelată cu utilizarea unor substanțe periculoase.

- Factorii familiali – existența unei rude apropiate cu o anumită dependență ridică riscul de apariție a dependenței la un alt membru al familiei. Lipsa supravegherii părintești, relațiile deficitare dintre părinte și copil sau anumite aspecte familiale, precum divorțul, sunt factori ce pot influența apariția dependențelor.

- Factorii de accesibilitate – accesul ușor la alcool, tutun și jocuri de noroc crește riscul utilizării repetate. Acest aspect este valabil în unele situații și pentru droguri.

- Anturajul – omul este o specie socială, iar oamenii sunt puternic influențați de cei din jur, mai ales din dorința de a se face plăcuți. În perioada adolescenței, multe persoane sunt convinse de prieteni să încerce anumite substanțe sau activități pentru amuzament sau pentru a intra în grup, dar unele dintre acestea pot fi extrem de periculoase.


Tratamentul


Progresele privind tratamentul dependențelor au luat amploare, iar cu ajutor specializat se pot găsi modalități eficiente pentru gestionarea și rezolvarea dependenței.

Dependența este o afecțiune cronică, asociată cu o serie de efecte psihologice și fizice. Fiecare substanță sau comportament poate necesita o abordare diferita. Tratamentul se va face în mod personalizat, necesitând adesea sprijinul apropiaților.

Trebuie reținut faptul că dependența este o afecțiune complet tratabilă cu ajutor specializat. Contactați-mă cât mai curând în cazul în care considerați că suferiți de o dependență. Împreună o putem gestiona!


Surse:

bottom of page